Zuivel maakt toekomstplan melkveehouderij

Ook zonder gedwongen krimp kan de melkveehouderij stikstof reduceren, is de overtuiging van vier belangenclubs in de melkveehouderij. Door strikter management, extensiveren en stalmaatregelen, om precies te zijn.

Ditmaal werkte LTO samen met Rabobank, jongeboerenclub NAJK en de zuivelverwerkers in de vorm van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) om tot een plan te komen. Deze samenwerking heeft de naam Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij gekregen. Het is een plan voor de blijvers in de melkveehouderij. De onderzoekers noemen het plan ‘ambitieus’ en verwacht dat hiermee de stikstofuitstoot van de melkveehouderij teruggedrongen kan worden met 28%.

Stikstofuitstoot terugdringen met 28 procent

Het plan bestaat dus uit drie richtingen, waarmee boeren naar eigen inzicht de stikstofuitstoot op hun bedrijf kunnen verlagen. De coalitie stelt voor om bestaande stallen versneld emissiearm te maken en nieuwe stalsystemen toe te passen die met vooruitstrevende technieken stikstofemissie reduceren. Bestaande stallen moeten versneld met de huidige best beschikbare technieken emissie-arm worden. De volgende denkrichting is extensivering, maar omdat grond doorgaans duur is, is volgens de partijen een grondfonds nodig. Hiervoor is naar schatting al € 1 miljard nodig.

De boerenbelangenbehartigers zeggen over het plan in gesprek te willen met hun achterban. NAJK organiseert 14 juni een webinar over het plan.

Bron: Zuivel nieuws juni 2021