Amsterdam is terug als avocadohoofdstad van Nederland. Vorig jaar zomer stootte Den Haag ‘020’ van de troon.
Amsterdam is terug als avocadohoofdstad van Nederland. Vorig jaar zomer stootte Den Haag ‘020’ van de troon. (Foto: Pixabay)

Amsterdam avocadohoofdstad van Nederland

Algemeen

AMSTERDAM - De coronatrend om veel toiletpapier en schoonmaakmiddelen te kopen is inmiddels voorbij, maar klanten van online supermarkt Picnic kopen nog steeds veel meer groente en fruit dan eerst. Biologisch perensap, biologisch appelsap en gesneden mango maakten een enorme opmars. Haarlemmers en Hoofddorpers zijn verzot op witte bolletjes, terwijl Alkmaar de herbivorenhoofdstad van Nederland is. Dat blijkt uit een analyse van miljoenen bestellingen verspreid over Nederland van de afgelopen zeven maanden.

Net als voorgaande jaren heeft Picnic een overzicht gemaakt van de meest bestelde producten in Nederland van januari tot en met juli 2021. Hierbij is op basis van 650.000 klanten onderzocht welke boodschappen buiten de traditionele top drie van halfvolle melk, bananen en komkommers relatief gezien het meest in trek waren. De analyse laat zien in welke plaatsen de grootste herbivoren, broodliefhebbers en zuivelliefhebbers wonen. Ook bleek dat klanten steeds vaker bestelden en meer producten in hun winkelmandje gooiden.

Vergeten groenten

Dit jaar analyseerde Picnic voor het eerst welke producten klanten vergaten te bestellen en die ze op het laatste moment nog toevoegden aan hun bestelling. Komkommer, courgette en paprika blijken voor klanten van de websuper bij de ‘vergeten groenten’ te horen. Ook geraspte kaas en drielaags toiletpapier worden bij het bestellen vaak over het hoofd gezien.

In de app kunnen klanten aangeven welke producten zij missen in het assortiment. IJsblokzakjes werden in de eerste helft van het jaar het meest aangevraagd, gevolgd door gluten- en lactosevrij knäckebröd, Sungold kiwi’s, sojabonen en vegan burgers. Deze en vele andere aangevraagde producten zijn inmiddels aan het assortiment toegevoegd.

Herbivorenheiligdom

Witte bolletjes oefenen een grote aantrekkingskracht uit op Noord-Hollanders. In Haarlem zijn ze het meest gewild en in Hoofddorp staan ze op nummer twee. Verder eten Haarlemmers graag prei, eetrijpe mango en bio fairtrade bananen. Dat alles klokken ze onder meer weg met Coca-Cola zero. Hoofddorpers geven de voorkeur aan magere Franse kwark van Melkan. Ook komen eieren meermalen terug in de top vijf.

De onbetwiste herbivorenhoofdstad van Nederland is Alkmaar. In plaats van kaas eten de Alkmaarders het liefst groente. Bloemkool staat op één, gevolgd door sperziebonen, prei en gewassen spinazie van Heemskerk. De lijst wordt afgesloten met blauwe bessen. Opvallend: vorig jaar zomer bleek bloemkool relatief gezien ook al het populairste product in de Kaasstad.

Avocadohoofdstad 

Amsterdam is terug als avocadohoofdstad van Nederland. Vorig jaar zomer stootte Den Haag ‘020’ van de troon, maar dit jaar is de modevrucht weer helemaal terug in Amsterdam. De vorig jaar zo populaire Oatly haverdrank barista is nu uit de top vijf verdwenen. Daarentegen zijn de aubergines gebleven. In het Gooi (Hilversum, Eemnes, Huizen, Naarden, Bussum, Blaricum en Laren) staan blauwe bessen fier bovenaan. Eetrijpe mango, die ook landelijk erg in de smaak valt, is het op een na populairste product.