Marten Horjus.
Marten Horjus. (Foto: Ria Houweling Bouwman)

Marten Horjus: ‘Emotie een zeer dankbare bron van inspiratie’

MONNICKENDAM – Niet kunnen weten waar het spel eindigt en waar de werkelijkheid begint…dat is een van de thema’s, uit het leven gegrepen, in het nieuwe boek van Marten Horjus: De molenaar van Overleek. In het boek vindt men 37 verhalen over diverse thema’s zoals liefde, seks, dood en spiritualiteit. “Emotie is voor mij een dankbare bron van inspiratie”, vertelt Horjus.

Door Shelley Zuizewind

Zijn inspiratie voor het verhaal ‘de dansrepetitie’ is uit het lokale leven gegrepen. Monnickendammers kunnen het zich vast nog herinneren dat ten tijde van de grootse stadsfeesten in 2005, ter ere van het 650-jarig bestaan, even de grens tussen spel en werkelijkheid wegviel… Horjus: "Tijdens een repetitie werd de echtgenote van een van de dansers onwel en overleed later die avond. Terwijl haar man speelde dat de dood je ieder moment kan komen halen gebeurde het daadwerkelijk ook. De grens tussen spel en werkelijkheid viel weg. Ze speelden niet alleen dat de dood je ieder moment kan halen, ze leefden het. Tijdens de feesten werd de vrouw begraven. Moet je jezelf voorstellen; iedereen liep in middeleeuws kostuum ten tijde van de begrafenis. Men was geschokt, ik ook en de sfeer was bijzonder, maar zeker niet bedrukt, zoals wel in de krant te lezen was toentertijd. Dit is echt een intrigerend verhaal dat mij heeft geraakt. Ik kan mij herinneren dat ik het ontzettend dapper vond van de weduwnaar hoe hij zich hield onder alles. Hier zie je dat dood en leven zo dicht bij elkaar komen. Intrigerend en dit geeft stof tot nadenken ”, aldus Horjus.

Zo ook zijn verhaal over narcisme. "Als ik maar geen narcist ben, als ze me maar geen narcist vinden” is een van zijn overdenkingen in het boek. In het verhaal gaat hij in op een stukje narcisme dat in ieder persoon aanwezig is...


Lees verder op pagina 5