Bernard Kruithof en Bert van der Meer.
Bernard Kruithof en Bert van der Meer. (Foto: EVERT RUIS)

Bert en Bernard zijn radio-zendamateurs

“Contact maken met de andere kant van de Wereld blijft fascinerend”

ILPENDAM/PURMEREND – Bert en Bernard zijn zendamateur, het is voor hen een sport om contact te maken via de radio met vreemden, en dan het liefst zo ver mogelijk, bijvoorbeeld naar Australië. “Een gesprek beperkt zich vaak tot ‘hallo’ en de locatie waar de andere persoon zich bevindt. Het gaat puur om de sport van het contact maken”, aldus Bernard Kruithof uit Ilpendam. Goede vriend Bert uit Purmerend heeft dezelfde hobby. Beide heren zijn lid van de vereniging Veron, afdeling Waterland. Dit is de club van radio-amateurs in Nederland. “Het zou leuk zijn als meerdere mensen lid worden van de club. Zeker in de coronaperiode, nu veel mensen thuis zitten, is het een leuke hobby om op te pakken of mee te starten. Ook jongeren zijn welkom!”

Bert: “Vroeger als kind had je hobby’s. Knutselen, met radio’s spelen, met ‘walkie-talkies’ door de buurt op avontuur gaan. Maar als je eenmaal ouder bent raak je dat vaak kwijt, terwijl het toch ontzettend leuk kan zijn. Veel leden van onze club vinden bijvoorbeeld weer een radio van vroeger, waarmee ze zaten te luisteren naar zendamateurs.” Bert kwam in aanraking met het zendamateurisme via een hobbybeurs in Lelystad. “Ik zag een zendamateur aan het werk die verbinding maakte met iemand uit Maastricht. Toen ging er een wereld voor me open!” Ook Bernard uit Ilpendam was vroeger al in de weer met radio’s, voornamelijk op technisch vlak. “Radio’s in en uit elkaar halen en beetje knutselen daarmee vond ik altijd al interessant. Nu ik met pensioen ben, ben ik mij meer gaan verdiepen in het zendamateurisme. Het is gewoon een ontzettend leuke hobby en ook een beetje geheimzinnig omdat je niet weet met wie je contact gaat maken van tevoren!”

Eigen roepletters

Zendamateurs hebben een eigen nummer, een registratie van de overheid. De roepletters van Bert zijn PA5BM. Bernard zijn roepletters zijn PD4BER. Dit nummer stelt de radiozendamateur in staat om met behulp van zendapparatuur experimenten op radiogebied te doen binnen de daarvoor toegewezen frequentiebanden. Bernard: “Het is voor mij een sport om contact te maken met vreemden en dan het liefst zo ver mogelijk. Zo heb ik vaak buitenlandse contacten met bijvoorbeeld Australië of Engeland. Diepgaande gesprekken zijn het niet, vaak kom je niet veel verder dan hallo, de naam van de persoon en de locatie waar je contact mee hebt. Het gaat ook niet om de gesprekken zelf het gaat om het feit dat het spannend is met wie je contact gaat krijgen, het heeft iets geheimzinnigs! Tevens vind ik het leuk dat bij onze vereniging een keer in de zoveel tijd een lezing wordt gegeven (i.v.m. corona zijn deze lezingen er nu niet) over interessante onderwerpen voor zendamateurs. Ik zou mensen zeker willen uitnodigen een keertje kennis te maken met de techniek. Ook voor jongeren kan het leuk zijn, er zijn tegenwoordig ook veel contacten mogelijk via de computer.”

Digitaal

“De manieren waarop we contact maken kan verschillen. Het kan via spraak, telegrafie (morse) maar ook digitaal”, vertelt Bernard. Bert: Dan sluit je de computer aan op je zendontvanger en met heel weinig vermogen kan je met Amerika en zelfs met Australië contacten leggen. Dat is toch bijna toveren. En ja, natuurlijk zou je met iemand kunnen bellen. Maar als radioamateur heb je het gevoel dat je het zelf doet, met je eigen antenne en je eigen zender. Dat is en blijft fascinerend.”

Meer weten? Stuur een mail naar de secretaris van de afdeling Waterland van de Veron, Bernard Kruithof, mailadres PI4WLD@Veron.nl; of kijk op de website www.veronwaterland.nl