Van der Weele: 'Veel wandelen om te ontmoeten"

Vervolg van de voorpagina

"Ik sprak vorige week de inmiddels 87-jarige Hanna Poldervaart, de zilversmid die de keten in de jaren ‘90 heeft gemaakt. Ze kon mij na enige tijd, het was al een hele tijd geleden voor haar, vertellen dat het een van de eerste ambtsketens was waarin zo specifiek de kenmerken van de gemeente zijn verwerkt. Daarmee was ze een trendsetter. Ik zal de keten, waarin de symbolen van de lokale bedrijvigheid in Waterland zijn verwerkt, met trots dragen als daar weer gelegenheid voor is.”

Kennismaken

De komende tijd blijft de keten helaas nog wel wat vaker in de kluis liggen aangezien er vanwege corona nog geen officiële evenementen zullen zijn. Toch zal de nieuwe burgemeester er de komende periode, waar dit veilig kan, erop uit trekken om Waterland en haar inwoners te ontdekken. "Met de fractieleden heb ik afgesproken de komende periode buiten te gaan wandelen om zo nader kennis met elkaar te maken en ook zal ik als ik eerdaags in de binnenstad woon veel wandelingen maken om mensen te ontmoeten.”

Cultureel erfgoed

De inwoners van Waterland die graag kennis willen maken met van der Weele kunnen dit hoogstwaarschijnlijk snel doen. Na de zomer verhuist de burgemeester vanuit Ouder-Amstel, waar ze sinds 2014 wethouder was namens D66, naar een monumentaal pand in Monnickendam. “Ik heb een passie voor cultureel erfgoed. Als je het verleden koestert en transparant maakt zorgt dat ervoor dat de identiteit van de gemeenschap ook sterker wordt. We hebben hier in Waterland prachtig erfgoed. Daar moeten we met z’n allen goed voor zorgen, dat is goed voor onze lokale economie. Toeristen aantrekken is tevens belangrijk voor de lokale middenstand, daar profiteert iedereen in de samenleving van.”

'Als bestuurder moet je ook snel kunnen handelen en beslissen'

Handelen en beslissen

Van der Weele wil een toegankelijke burgemeester zijn. “Burgerparticipatie is een groot goed. Met zoveel belangen die moeten worden afgewogen is het belangrijk naar iedereen te luisteren. Besturen is complex en eigenlijk ben je voortdurend op zoek naar een compromis. Je moet er altijd proberen samen uit te komen. Ook vind ik het erg belangrijk dat de democratische processen helder en duidelijk zijn voor iedereen. Er zullen soms in crisissituaties snel beslissingen moeten worden genomen, dan moet je als bestuurder snel handelen en beslissen. Ook dat hoort bij besturen. Ik vind het beiden interessant en beiden passen mij goed.”

Kan het anders?

Van der Weele kreeg het rapport “Kan het ook anders?” van haar voorganger, burgemeester Heldoorn overgedragen. Hierin doet Heldoorn aanbevelingen voor het verbeteren van het functioneren van de gemeenteraad in Waterland. Van der Weele heeft het rapport ontvangen en gelezen en zegt dit te gaan bespreken met de gemeenteraad. “Er zullen daarover gesprekken gevoerd moeten worden.”

Samen

De focus van de burgemeester ligt de komende tijd vooral op het ontmoeten en leren kennen van de Waterlanders en het leveren van een bijdrage om Waterland te laten opereren als zelfstandige en krachtige gemeente. De burgemeester sloot haar speech donderdagavond af met de woorden "Beste Waterlanders, beste raad, college help mij Waterland te leren kennen, zoek me op, geef me tegengas, vertel me wat goed gaat, wat er beter kan, waar u zich zorgen om maakt. We gaan er samen iets moois van maken!”