Heb je vragen over de natuur of vragen over natuurbeheer en natuurbeleid? Dan ben je van harte welkom bij een van de ecotours vanuit Warder.
Heb je vragen over de natuur of vragen over natuurbeheer en natuurbeleid? Dan ben je van harte welkom bij een van de ecotours vanuit Warder. (Foto: aangeleverd)

Loop mee met de ecotour door Warder

WARDER - Wil je meer weten over hoe het nu eigenlijk gaat met de natuur en de landbouw in het Natura 2000-gebied Polder Zeevang? Wil je meer inzicht in de relaties tussen vogels, planten en bodemleven? Heb je vragen over de natuur of vragen over natuurbeheer en natuurbeleid? Dan ben je van harte welkom bij een van de ecotours vanuit Warder. Geef je wel van tevoren op. Er kunnen maximaal 15 mensen per keer deelnemen. De kosten bedragen € 10 per persoon. 

Tijdens de ecotour kijken we naar alle natuur en vooral ook naar ecologische relaties.

Vogels 

Vogels zijn belangrijk in Polder Zeevang. Vanwege het voorkomen van een negental vogelsoorten (buiten het broedseizoen) is Polder Zeevang aangewezen als Natura 2000-gebied. Voor het instanhouden van deze ‘doelsoorten’ is onlangs een nieuw beheerplan opgesteld door de Provincie dat ter inzage ligt.

Grote kans dat we vier van de soorten kunnen waarnemen. Kieviten hebben zich al verzameld in groepen, wulpen kun je ook al vaker weer zien én horen. Ook de eerste goudplevieren hebben zich weer gemeld. En naar ganzen, met name grauwe ganzen, hoeven we in de polder zeker niet te zoeken. Misschien zien we ook andere soorten, zoals lepelaar, grote zilverreiger of bruine kiekendief.

Planten

Planten staan ook op ons programma. De graslanden in Polder Zeevang zijn aantrekkelijk voor grasetende vogels. Weidevogels willen in de broedtijd graag kruidenrijk gras, zodat er voldoende insecten zijn als voer voor hun jongen. We kunnen samen eens kijken hoe kruidenrijk het grasland nu eigenlijk is en welk beheer voor kruidenrijkdom en biodiversiteit belangrijk is. Ook steken we een grondboor en spa in de grond om onder het maaiveld te kijken naar het veen en het bodemleven. Een goed bodemleven is gunstig voor de groei van planten en voor vogels die bodemdiertjes op hun menu hebben staan.

Kledingkeuze

Houd bij je kledingkeuze rekening met alle mogelijke weersomstandigheden en kies voor schoenen waarmee je ook op onverhard terrein uit de voeten kan. Voor meer informatie en opgave: Annemarie Dekker, geograaf, natuurgids, veldbioloog via info@buitengewoonnatuuractiviteiten.nl of bel: 06-12333261

Aanmelden kan voor zondag 29 augustus 2021, start om 9.00 uur, kerk Warder.