Afbeelding
(Foto: Inter Visual Studio)

Aangekondigde rellen in deze regio vielen mee

REGIO - Waar in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en in sommige gemeenten in Brabant grote rellen ontstonden, de politie werd aangevallen en winkels werden geplunderd, is het in Purmerend en omgeving betrekkelijk rustig gebleven. De politie moest weliswaar op de Koemarkt 'stand by' blijven, omdat daar een groep van 25 personen zich had verzameld, maar ondanks dat een persoon werd aangehouden is het niet tot ongeregeldheden gekomen.

In Purmerend en omgeving bleef het betrekkelijk rustig

Personeel van een supermarkt liet het personeel maandagavond net na negen uur door ouders of andere familieleden ophalen, bang als ze waren om in aanraking te komen met eventuele relschoppers. Ook taxi's werden ingezet. Voor de hoofdingang van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn was het even spannend.

Opruiing in app groepen

In verschillende appgroepen werd vanaf maandagmiddag opgeroepen om 's avonds te gaan rellen. In Purmerend, Hoorn, Alkmaar, Haarlem en Heerhugowaard waren acties aangekondigd en in sommige gevallen ook uitgevoerd. In de loop van de avond maakte de politie Noord-Holland bekend dat ze 5 personen had aangehouden, die verdacht werden van het plaatsen van de oproepen. De politie verwacht de komende dagen trouwens meer mensen aan te houden.


Onbekenden in Purmerend riepen op om samen te komen op de parkeerplaats waar voorheen parkeergarage ‘t Lammetje stond. ‘Wij staan voor onze vrijheid' en ‘Avondklok? Dit is geen dictatuurland' valt te lezen. Daarnaast de boodschap ‘Neem weer wat je kan om de regering duidelijk te maken dat wij Purmerenders ook recht van spreken hebben'.