Afbeelding
(Foto: )

Eindejaarsmijmeringen

De tweeënvijftigste week van dit jaar dat deze krant uitkomt. Daarmee is het jaar praktisch gedaan. Nog een aantal uren en we keren dit jaar de rug toe en zal eenieder op eigen wijze het nieuwe jaar binnengaan en uitkomen in de maand januari.

Heeft de samenleving in  het jaar 2021 geleden? Of bleven wij allen meedeinen op de golven die als ‘de waan van de dag’ worden bestempeld? Hebben wij begrip kunnen opbrengen voor… én kunnen luisteren naar elkaars meningsuiting? Kunnen we samen nieuw elan brengen in het jaar dat voor ons ligt? Zitten we op het goede spoor met ons eigen gedrag? Waarom zijn er nog maar amper snelle oplossingen en gaat het er zo bureaucratisch aan toe? En dat in crisistijd. Of is er eigenlijk geen crisis en is de samenleving in de grootste escaperoom ter wereld terechtgekomen en is de uitgang zeer lastig te vinden? Voelen we ons verbonden met elkaar in de escaperoom? Missstanden worden aan de kaak gesteld, erover geschreven, maar hoe dan verder? En waarom worden mensen bedreigd? Soms anoniem. Maar dan ben je al in de vergetelheid geraakt, allang. Ach, het toetsenbord is geduldig en brengt vele helden voort, toch? Het is niet altijd top. Nou vooruit dan… de Top 2000, maar wel voor de echte liefhebber. Muzikaal voortbewegend naar Queen. Wederom het hoogtepunt - zolang je maar één blijft.

Ik mijmer over m’n voormalige woonplaats Uitdam: daar wordt de dijk achter de woningen verkracht, evenals de natuur. Het leven daar is eigenlijk intolerabel, zo ook de oplossingen voor een verzwaarde dijk. Technisch gezien kunnen we op de maan wandelen, maar een goed overleg met bewoners die trillend in huis zitten omdat damwanden geplaatst worden, tja, dat is een ander verhaal. Weg vertrouwen. Tijd voor herstel is aangebroken. Tijd voor een goed gesprek. Tijd om te luisteren.

M'n kleinkinderen thuis: school is gesloten. Zo'n lange kerstvakantie had ik vroeger niet, helaas. We moesten het hebben van ijsvrij of ijzelvrij. Maar ja, dat is in het noorden van dit land. IJs- en ijskoud. Niettemin wordt het jaar zeer warm afgesloten. Voorjaarssfeer. Ik wens u daarom een zalig uiteinde en veel geluk in 2022.