Een sluier van bloemen rond het lichaam.
Een sluier van bloemen rond het lichaam. (Foto: Afscheid met bloemen)

Duurzame sluier van bloemen rond het lichaam

Meer en meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te leven. Hoe mooi is het dan om ook op een duurzame manier het leven te eindigen? Een duurzame uitvaart en daarmee ook de keuze voor duurzaam rouwbloemwerk wint aan populariteit.

Duurzaam rouwbloemwerk steeds meer geliefd

Een sluier van bloemen rond het lichaam creëren is duurzaam en een bijzonder mooie manier om afscheid te nemen van een dierbare. Het rouwbloemwerk wordt dan rondom het lichaam van de overledene gecreëerd. “Om dit arrangement mooi te kunnen verzorgen bereiden we in de winkel al het nodige voor. Op de locatie waar de overledene ligt opgebaard zorgen we er vervolgens voor dat we het rouwbloemwerk compleet maken. In overleg met de familie kiezen we de juiste, duurzame bloemen voor het arrangement”, aldus Timo Koopman, Berghroos Bloembinders.

Keurmerken

Liever traditioneel rouwbloemwerk in druppelvorm of biedermeier? Dit kan ook op duurzame wijze. “Als je kiest voor duurzaam rouwbloemwerk is het belangrijk om te letten op het keurmerk van een bloemist en op keurmerken van bloemen. Op de websites van Barometer Duurzame Bloemist en De Duurzame Bloemisten Groep kun je vinden welke bloemisten zo’n keurmerk hebben. Ook kun je letten op de keurmerken van bloemen zoals het Fair Flowers keurmerk of Max Havelaar/Fair Trade."

“Let op het keurmerk van de bloemen en bloemist"

Bolbloemen

In Nederland hoeven we gelukkig niet ver om duurzame bloemen te vinden. “De meeste bloemen die hier worden gebruikt in rouwbloemwerk zijn al redelijk duurzaam omdat ze van het land in Nederland komen. Bolbloemen zoals tulpen maar ook kamille en anemonen zijn voorbeelden van bloemen die mooi passen in een duurzaam rouwarrangement. Ook ridderspoor, anjers, fresia's en gerbera’s kunnen goed worden gekozen”, aldus Koopman.

Biologisch afbreekbaar

Zo duurzaam mogelijk? Let dan op de bindwijze van de arrangementen en de extra materialen die worden gebruikt om het rouwarrangement te laten maken. Koopman: "Wij gebruiken bio-based steekschuim van Oasis. Dit is biologisch afbreekbaar. Ook kun je ervoor kiezen om een biologisch afbreekbare schaal onder het rouwbloemstuk te laten plaatsen.”


Berghroos verzorgt duurzaam rouwbloemwerk i.s.m. Afscheid met bloemen voor regio Purmerend, Hoorn en Zaanstreek-Waterland.