Als proefdruk van omslag en eerste hoofdstuk heeft Michael een dummy van het boek in handen. Nu nog concept met ringband, maar straks als echt boek tiptop gedrukt.
Als proefdruk van omslag en eerste hoofdstuk heeft Michael een dummy van het boek in handen. Nu nog concept met ringband, maar straks als echt boek tiptop gedrukt. (Foto: Dirk Karten)

Michael Gerritsen schreef zelfhulpboek tegen burn-out en depressiviteit

Algemeen

KROMMENIE – “Ik had in Purmerend een mooie betonnen pilaar gezien waar ik mijn auto tegenaan kon rijden. Niet zo hard dat ik gelijk dood zou zijn. Dan kon ik na twee dagen in coma gelegen te hebben misschien beter wakker worden, want slechter dan hoe ik me toen voelde, kon het toch nooit worden.” Michel Gerritsen zegt het alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Hij ‘schoot door’ na zijn burn-out in een depressie met suïcidaal gedrag. Dat was drie jaar geleden. De inwoner uit Krommenie ziet nu hij het leven weer zonnig in en wil lotgenoten de helpende hand reiken met een zelfhulpboek getiteld ‘Rupsje Heeftgenoeg, Als burn-out en/of depressie echt wordt....’

Je bent de ziekte niet, je hebt hem

Gemaakt als ervaringsdeskundige en met beoogde opbrengst voor het goede doel. Daarbij heeft Michael contact gehad met schaatskampioen Stefan Groothuis en bij hem de wens neergelegd de officiële lancering op 21 september (begin van de verhaallijn) bij te wonen. De topsporter had zelf te maken met een depressie en is nu boegbeeld van de Depressie Vereniging. Michael wil vijftig procent van de opbrengst aan deze stichting doneren. En de overige vijftig procent aan Stichting Huis aan het Water in Katwoude.

Michael Gerritsen: veertig lentes jong. Gelukkig getrouwd. Nu een vrolijke vader van twee leuke kinderen. Woonachtig in een mooi huis en werkzaam bij Jansen Hoveniers in Markenbinnen waar hij daadkrachtig als ‘hovenier met toetsenbordvaardigheid’ de klanten helpt, onder meer in de showtuin. Maar in 2016 ging het tussen de oren ernstig mis.

‘Ik had in Purmerend een mooie betonnen pilaar gezien waar ik mijn auto tegenaan kon rijden’

“Het was onder meer een combinatie van baanwisselen en een zoontje die twee jaar niet door had geslapen. En misschien ook wel erfelijkheid. Hoe dan ook, ik zag het niet meer zitten, kreeg een burn-out en raakte depressief. Klachten die overigens voor 75 procent hetzelfde zijn”, vertelt Michael.

Citaat uit het boek: “Mocht je momenteel thuiszitten en niet meer werken, dan kan het voorkomen dat je je soms nutteloos voelt. Realiseer je dan dat werken aan jezelf ook werk is.”


De donkere wolk in je hoofd noemde Michael ook ‘de dame in het zwart’. “Die dame in het zwart, de burn-out en/of depressie, negeren gaat niets oplossen. Mocht je haar negeren, dan kost dit kracht en ze komt iedere keer weer bij je terug!” (Illustratie: Marieke Noordhuis)

Inmiddels kan Michael weer ‘genieten van wat hij nu doet’. Maar hij zat er zo diep doorheen dat ook dierbaren als zijn vrouw, zelf psycholoog (en gespecialiseerd in autisme), hem niet kon bereiken.

Wakkerschudder

“Ik had een ‘wakkerschudder’ nodig die minder dicht bij me stond. Met hulp van mijn psychiater Matty Hakvoort – die het voorwoord schreef – en medicatie krabbelde ik geestelijk weer op. Ik had niet gedacht dat het zo lang zou duren, maar had heel 2017 nodig als hersteljaar. Het kan best lang duren voordat het licht sterker is dan het donker. Ik voelde me heel, heel ellendig. Tegelijk begon het idee van een zelfhulpboek in me op te komen. Niet om zaken van me af te schrijven. Maar eerst als handleiding voor mijn kinderen zodat ze om leren gaan met stress, tegenslagen en de onzekerheden die bij het leven horen”, licht Michael toe.

“Ik heb het boek ‘vanaf de zijlijn’ geschreven. Als iemand die aan de kant van het speelveld staat. Als ik mijn kinderen een betere manier kan aanleren om met depressieve gedachten om te gaan, was dat al voor mij genoeg toen ik mijn ervaringen op papier zette. Maar nu is het een boek voor iedereen geworden die met een burn-out en/of depressie te maken krijgt”, vertelt Michael.

Citaat uit het boek: “Veel mensen denken dat burn-out- en depressieklachten aanstellerij zijn. Je wil niet in de put zitten, je doet het niet bewust. Je wil leuk en energiek zijn. Je kan er niets aan doen en het overkomt je. Je schaamt je kapot voor alles en iedereen om je heen, want je bent niet zo. Dat kan ook wel eens de kern van de ziekte zijn. Je BENT de ziekte niet, je kiest er niet voor om je zo te voelen. Je HEBT de ziekte!”

Tevreden zijn met wat je hebt

Een andere rimpel in de vijver die de inwoner uit Krommenie moest nemen was zijn dyslectie. Gelukkig kreeg hij van Julia Burggraaf als redactrice tekstondersteuning. Samen brachten ze een logische verhaallijn in het boek terwijl Marieke Noordhuis voor de frisse illustraties zorgde.
Krijg je rust in je hoofd met mindfulness?  (Illustratie: Marieke Noordhuis) 

Michael: “Het woord ‘Heeftgenoeg’ in de titel ‘Rupsje Heeftgenoeg’ is gebaseerd op het gevoel ‘ik had er allemaal even genoeg van’. Nergens zin in en nergens puf voor. Ik wilde de boel de boel laten. De andere invalshoek van de titel gaat over tevreden zijn met wat je hebt.”

Veranderproces

Het boek beschrijft een symbolisch hersteljaar, opgedeeld in vier seizoenen van ieder dertien weken. Je komt tussendoor opdrachten tegen in de vorm van ‘recepten’. “Deze recepten zijn essentieel voor het veranderproces”, zegt Michael over de opzet. Dat hij 21 september heeft gekozen als introductiedatum, valt dus samen met het begin van de herfst. Het boek begint ook op die datum.

De schrijver sprokkelde de titels van de hoofdstukken bij elkaar onder titels als ‘Ik dacht dat het onzin was en het mij nooit zou overkomen’, ‘Piekeren is het verkeerdom denken’, ‘Leer om ongelukkig te zijn’ en ‘Het mooiste dat er is, is je al gegeven: het leven!’. Om uiteindelijk tot meer hoofdstukken te komen dat de 52 weken van het jaar in de vier seizoenen.

“Die vormen in het boek de ‘nazomer’: ‘Terug naar de basis bij een slechte dag’, ‘Probeer te reizen met minder bagage’ en Het open einde...”, aldus Michael.

Citaat uit het boek: “Je hoofd is net een archiefkast. Deze kast kan soms wankel staan of zelfs omvallen. Hierdoor liggen alle gedachten, to-do lijsten en tijdsplanningen door elkaar op de grond. Je bent het overzicht kwijt. Het kan lastig zijn om te plannen en taken in de juiste volgorde uit te voeren. Besef dat dit hoort bij de ziekte en gun jezelf tijd.”

Pijn

Ook al heeft Michael in de eindredactiefase samen met Julia onwijs gelachen, het nogmaals doorlezen van wat hij doormaakte was ook lastig. “Het is nu al weer drie jaar geleden, maar het was best moeilijk weer terug te gaan naar de pijn die ik destijds voelde. Maar ook die ervaring snijdt hout om niet weer terug te vallen.”

Voorinschrijving

Rupje Heeftgenoeg ligt nu bij de drukkerij en is al te koop bij voorinschrijving via www.rupsjeheeftgenoeg.nl Het boek telt 138 pagina’s, heeft een liggend A4 formaat, kost 29,50 euro en heeft ISBN: 9789 4640 69419. De winst gaat naar de Depressie Vereniging en Huis aan het Water (centrum voor mensen met kanker) waar de psychiater van de auteur bij betrokken is.

De omslag van het werkboek.
De donkere wolk in je hoofd noemde Michael ook ‘de dame in het zwart’. "Die dame in het zwart, de burn-out en/of depressie, negeren gaat niets oplossen. Mocht je haar negeren, dan kost dit kracht en ze komt iedere keer weer bij je terug!"
Krijg je rust in je hoofd met mindfulness?