Volendammer Rob Kwakman wint finale TopCoach 2021 (categorie MKB)
Volendammer Rob Kwakman wint finale TopCoach 2021 (categorie MKB) (Foto:aangeleverd)

Volendammer Rob Kwakman wint finale TopCoach 2021 (categorie MKB)

Algemeen

VOLENDAM - Leerlingenbegeleider Rob Kwakman uit Volendam is woensdag uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2021 in de categorie MKB. De praktijkinstructeur, werkzaam bij Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek in Volendam krijgt een bekertrofee en een geldbedrag van 2.500 euro dat hij mag besteden aan zijn begeleidingswerk.

Het is de jury opgevallen dat Kwakman rust uitstraalt, helder communiceert en oprechte interesse toont in wat studenten motiveert. “Dat maakt hem  tot een passievolle opleider en een begeleider die zichzelf inzet om de nieuwe generatie te inspireren en te enthousiasmeren voor het vak”, vindt de jury.

Uitdagen

Ook weet de TopCoach-winnaar zijn studenten op een constructieve wijze te prikkelen om het beste uit zichzelf te halen. De leerlingen worden regelmatig uitgedaagd om zich met elkaar te meten. Ze worden dan beoordeeld op wie een project het snelste afrondt en wie het beste werk aflevert. “De studenten reageren goed op deze methode”, vindt de jury. “Ze worden niet alleen beoordeeld; ze geven elkaar ook feedback en leren ook daar weer van.”

Kwakman werkt al 25 jaar bij werkgever Cas Sombroek B.V. Tien jaar geleden heeft hij zijn pedagogisch didactisch getuigschrift gehaald zodat hij gecertificeerd is om leerlingen te begeleiden. Dat doet hij op de bedrijfsschool van zijn werkgever. Hij zet daarmee een bedrijfstraditie voort want Kwakman is zelf ooit begonnen op dezelfde bedrijfsschool van het Volendamse installatiebedrijf. Hij geeft nu theorie- en praktijklessen aan jonge studenten die op dezelfde wijze in het vak stappen als hij dat ooit deed.

Vertrouwenspersoon

Dat doet de instructeur naast een voltijds baan in de bouw. Kwakman geeft drie avonden in de week en drie zaterdagen per maand les aan de leerlingen die aan hem zijn toevertrouwd. Daarnaast treedt de leerlingenbegeleider ook op als mentor en vertrouwenspersoon van zijn studenten.

De Volendammer is gekozen uit 12 finalisten die door de jury zijn geselecteerd uit ruim 400 voordrachten. Kandidaten voor TopCoach van het Jaar worden elk jaar voorgedragen door leerlingen, collega’s en werkgevers. Kwakman deelt het erepodium met twee andere finalisten. De Zwagenaar (NH) Erwin Webbers heeft de eretitel op zijn naam gezet in de categorie grootbedrijf. De bekertrofee voor de categorie opleidingsbedrijf gaat naar de Geldropenaar Tom Peeters van IW Brabant-Zeeland in Veldhoven (NB).

Aanwinst

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. “De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Ze vormen de vaak nog jonge instromers niet alleen tot vaklieden. Ze helpen ook bij hun persoonlijke vorming. Alle leerlingen die de coaches zo over de streep helpen, zijn voor de sector een aanwinst.”