Afbeelding
(Foto: WR/Rodi Media)

'Mag ik even?!'

In de rubriek ‘Mag ik even?!’ krijgen lezers van Ons Streekblad de kans om hun ervaringen te delen. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven te redigeren of in te korten. Als wij een brief plaatsen betekent het niet dat de redactie de inhoud onderschrijft. 

L.S.

Zijn Volendammers racisten?

Op die vraag wil ik graag genuanceerd antwoord geven en niet alleen commentaar geven op de gebeurtenissen in het laatste weekend, maar over de laatste 25 jaar.

Allereerst wil ik graag kwijt, dat ik er niet voor ben, dat een demonstratie zonder aanmelding wordt gehouden. (Complimenten voor de politie die ervoor zorgden dat de demonstranten een veilige aftocht kregen). Maar in onze gemeente wordt daar selectief mee omgegaan: de Sinterklaasintocht werd afgeblazen op het laatste moment, zoals gezegd vanwege Covidmaatregelen, maar kort daarop werd er toch een Sinterklaasoptocht gehouden. Dit maakt het ongeloofwaardig dat Covid de reden was. Het sinterklaascomité heeft geen belofte gedaan om volgend jaar het Sinterklaasfeest inclusief te maken voor alle kinderen. Wat heeft een inwoner van Edam-Volendam eigenlijk te verliezen wanneer een Zwarte Piet in de toekomst geel groen of paars zal zijn? Het feest wordt er dan toch niet anders/minder door? Bovendien ligt er een uitspraak van het Gerechtshof die er voor pleit om Zwarte Piet te ontdoen van stereotyperingen die als kwetsend kunnen worden ervaren door groepen uit de samenleving. Wat doen we met die uitspraak in onze gemeente?

Ons gezin, bestaande uit 10 (pleeg) kinderen van kleur woont nu ruim 25 jaar in Edam. Zoals zoveel Edammers en kinderen van kleur, verkiezen velen van hen om met de bus naar Hoorn te gaan i.p.v op de fiets naar school in Volendam te gaan. Dit vanwege het feit dat inclusiviteit op de scholen in Volendam niet wordt ervaren (je komt er niet tussen).

Onze kinderen hebben een goed gevoel van zelfwaarde ontwikkeld en als mijn zwarte pleegdochter op haar stage in een kinderdagverblijf in december door 4- jarigen wordt aangesproken als” Zwarte Piet” ligt zij daar niet van wakker. Maar als de juf de kindjes dan gaat uitleggen dat mijn dochter geen Zwarte Piet is, maar dat zij door de schoorsteen is gekomen, dan blijkt wel weer hoe ondoordacht zelfs een juf met deze materie omgaat. Behalve scheldkanonnades bij de sport en het digitale pesten van onze kinderen en vanwege hun kleur, hebben wij niet veel racistische /discriminerende ervaringen in onze gemeente. Maar het is het gewoon vet irritant om minstens 1 keer per dag (het hele jaar door) opmerkingen over je huidskleur te krijgen. Stop daar gewoon mee.
Een paar jaar geleden groeten de Zwarte Pieten mijn zwarte man nog uitbundig. Nu slaan de Pieten de ogen neer: kennelijk begint het bij hen al te dagen, dat zij een karikatuur maken van de zwarte medemens. Er is dus hoop. Graag hoor ik wat zij nu eigenlijk verliezen als zij volgend jaar geel groen of paars zouden zijn? De gekleurde kinderen hebben er veel bij te winnen als het Sinterklaasfeest inclusief wordt.

Nog belangrijker dan de kleur van de Pieten vind ik dat er in onze gemeente nu eens goed geschiedenisles wordt gegeven. Ik had ook liever gezien dat KOZP zich daar in onze gemeente druk om had gemaakt i.p.v. een onaangekondigde demonstratie , maar wel begrijpelijk als het debat vastgelopen is in onze gemeente. Geef eens les over zwarte helden als Martin Luther King en Mandela. Laat de kinderversie van het boek van Anton de Kom: "Wij slaven van Suriname” verplichte kost worden op lagere en middelbare scholen. Vertel eens wat wij Nederlanders met de Indonesische bevolking en de Molukkers hebben uitgevreten. Dan wil je als rechtgeaard mens je niet langer beroepen op "traditie”, want die heeft een beschamende oorsprong….


Met vriendelijke groet,

Annet Alagbe-Speelberg