EBS rijdt de komende jaren nog in Waterland.
EBS rijdt de komende jaren nog in Waterland. (Foto: Cees Bandt)

EBS rijdt nog tot eind 2023 door in Waterland

WATERLAND – EBS verzorgt na 2021 nog twee jaar het openbaar vervoer in Waterland. Dat wordt geregeld in een zogeheten noodconcessie. Dat zijn Vervoerregio Amsterdam en EBS overeengekomen en is onlangs bekrachtigd door het bestuur van de Vervoerregio. Met deze noodconcessie zijn de inwoners en reizigers in de regio verzekerd van goed openbaar vervoer in de komende jaren en is er duidelijkheid voor de medewerkers van EBS. EBS heeft tot eind dit jaar een contract voor het exclusief verzorgen van het openbaar vervoer in de concessie Waterland.

Het was de bedoeling van Vervoerregio Amsterdam om daarna een samengevoegde concessie Zaanstreek-Waterland in te laten gaan. Vorig jaar juli is de aanbesteding hiervoor stopgezet vanwege de coronapandemie. Door de nu afgesloten noodconcessie is er meer tijd om zicht te krijgen op welke manier en wanneer de reizigers terugkomen in aanloop naar een nieuwe concessieperiode. De noodconcessie loopt tot en met december 2023. Ook voor de nu nog aparte concessie Zaanstreek heeft Vervoerregio Amsterdam een noodconcessie afgesloten met Connexxion, de huidige concessiehouder in dat gebied.

Hoge klanttevredenheid

EBS CEO Wim Kurver is verheugd over de overeenkomst: “Ik ben blij dat we na dit jaar in elk geval nog twee jaar langer het mooie Waterland mogen blijven bedienen. We hadden natuurlijk liever een nieuwe concessie voor een langere periode gewonnen, maar de aanbesteding door laten gaan was niet realistisch.” Over de komende twee jaar is Kurver duidelijk: “Uiteraard doen we ons stinkende best om snel weer zoveel mogelijk reizigers terug te winnen. Daarbij houden we de focus op een goede kwaliteit. Uit de landelijke OV-klantenbarometer blijkt dat Waterlanders de dienstverlening van EBS steeds hoog waarderen. Onze ambitie voor 2022 en 2023 is om dit hoge klanttevredenheidsniveau vast te houden.”

Streekvervoerder EBS Public Transportation BV verzorgt sinds 2011 het openbaar vervoer in het concessiegebied Waterland. In het gebied tussen Hoorn en Amsterdam brachten de ongeveer vierhonderd medewerkers vóór corona dagelijks zo’n veertigduizend mensen naar hun bestemming.

Herstel na corona

Door de coronacrisis daalde het aantal reizigers vorig voorjaar tot onder de 15% van dat aantal. Na de lockdown rond de jaarwisseling nam het aantal reizigers weer langzaam toe, tot boven de 40%. Bovendien zijn sinds vorige week ook niet-noodzakelijke reizen weer toegestaan en openen steeds meer locaties hun deuren. Hoe snel het herstel verder doorzet en wat de blijvende effecten van de crisis zijn, (zoals minder reisbehoefte door meer thuiswerken) blijft nog erg onzeker.