Marijke Schipper begeleidt het project samen met de BWI-docenten Arjan Koehoorn en Conny Schreuder van De Triade.
Marijke Schipper begeleidt het project samen met de BWI-docenten Arjan Koehoorn en Conny Schreuder van De Triade. (Foto: aangeleverd)

De Triade aan de slag tentoonstelling Fris Edam

EDAM - Van oktober 2021 tot en met maart 2022 organiseert het Edams Museum een tentoonstelling over Keramiekfabriek Fris Edam: Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam. De Edamse interieurontwerpster Marijke Schipper en de conservatoren Julie Hengeveld en Sophie van Gulik van het Edams Museum verzorgen samen met leerlingen van De Triade de vormgeving en inrichting van de expositie. Op 15 maart was de aftrap van deze projectweken bij De Triade.

De eerste verdieping van het Stadhuis in Edam is het hart van de expositie. Hier wordt een groot deel van de collectie getoond; er worden ook etalages van oude winkelpanden in Edam ingericht met Fris keramiek. De leerlingen van De Triade maken hiervoor o.a. de speciale etalagekisten, zoals deze ook in de jaren vijftig door Fris werden uitgeleend aan winkeliers.

Bijzondere link

Tussen De Triade en Fris Edam is een bijzondere link. De fabriek kwam in 1947 vanuit Gouda naar Edam met steun van de Zuiderzeesteunwet. Ook de Technische School Zuiderzee in Edam (nu De Triade) werd opgericht met steun vanuit deze wet, omdat ambachtelijke opleidingen noodzakelijk waren geworden door de afsluiting van de Zuiderzee.

Derde klas

De komst van Fris naar Edam leverde veel nieuwe werkgelegenheid, in de topjaren werkten er ruim 100 medewerkers voornamelijk uit Edam en Volendam. De leerlingen van de derde klas gaan de komende tijd aan de slag met de inrichting van de tentoonstelling. Marijke Schipper, o.a. art director van televisieprogramma's als Heel Holland Bakt en First Dates begeleidt het project samen met de BWI-docenten Arjan Koehoorn en Conny Schreuder van De Triade.