VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk willen weer fysiek bij elkaar komen tijdens de raadsvergaderingen. Dit is mogelijk, mits er voldoende afstand wordt gehouden tussen personen. Op de foto (uit archief) toen de gemeenteraad nog fysiek bijeen kon komen voor de raadsvergaderingen.
VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk willen weer fysiek bij elkaar komen tijdens de raadsvergaderingen. Dit is mogelijk, mits er voldoende afstand wordt gehouden tussen personen. Op de foto (uit archief) toen de gemeenteraad nog fysiek bijeen kon komen voor de raadsvergaderingen. (Foto: )

'Willen niet vergaderen in een digitaal steegje'

WATERLAND - De fracties van WaterlandNatuurlijk en VVD Waterland weigeren nog langer digitaal te vergaderen. Volgens hen is een echt debat niet mogelijk in een digitale setting. Proberen een digitaal politiek debat te voeren is volgens de fracties bedrog van de inwoners: doen alsof je je werk doet, terwijl dat feitelijk onmogelijk is. De fracties eisen daarom dat Waterland binnen de regels van het landelijke coronabeleid weer gewoon in het gemeentehuis vergadert. Gewoon fysiek. De partijen vragen om met voldoende afstand in de raadszaal weer gewoon bijeen te komen.

Bijeenkomen op het gemeentehuis bleek vorig jaar al een aantal keren veilig mogelijk, het meest recent bij de installatievergadering van de nieuwe burgemeester. Niet goed valt in te zien waarom dat een week later opeens niet meer zou kunnen, aldus WaterlandNatuurlijk en VVD Waterland.

Recht op transparantie

De fracties betreuren dat dit nodig is, zo kort na de komst van mevrouw Van der Weele als de nieuwe burgemeester van Waterland. De twee fracties vinden dat Waterlanders recht hebben op een transparant gemeentebestuur en echte antwoorden van hun bestuurders. Volgens de VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk lijken veel zaken die de verkeerde kant op te gaan zonder dat de wethouders hierover op een normale manier bevraagd kunnen worden.

Zorgen over Marijkehal

Zo maken de fracties van VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk zich bijvoorbeeld veel zorgen over het project Galgeriet, “De oorverdovende stilte van de laatste maanden voorspelt niet veel goeds.” Ook zijn er zorgen over de besluitvorming over de megasporthal in de Oranjewijk. Volgens de fractie gaat het mis en worden inwoners worden niet op een zinvolle manier betrokken bij de besluitvorming, terwijl het over een gigantisch bouwwerk en miljoenen euro’s gaat.

Er is een uitzondering gemaakt voor bijeenkomsten van gemeenteraden. Deze hoeven dus niet digitaal plaats te vinden. mits personen op ene veilige afstand van elkaar zitten. "De Tweede Kamer vergadert ook niet in een digitaal steegje. De oppositie zal dus niet langer meedoen aan digitale debatten en zich tijdens de besluitvormende vergaderingen beperken tot het digitaal stemmen, een wettelijke plicht van raadsleden', aldus WaterlandNatuurlijk en VVD Waterland.