Danny in zijn zelfgebouwde kajak.
Danny in zijn zelfgebouwde kajak. (Foto: aangeleverd)

Danny bouwde eigen kajak en ging daarna op les bij kanovereniging Edam

EDAM - Danny bouwde vorig jaar zijn eigen houten kajak, hing deze vervolgens aan de muur in zijn woonkamer en ging daarna pas op les bij kanovereniging Edam. "De volgorde is inderdaad apart. Vaak zie je dat mensen pas een eigen kano kopen of bouwen nadat ze al enige tijd ervaring hebben met kajakken. Bij mij was dit absoluut niet het geval: ik vond het gewoon een uitdaging om een kajak te bouwen.” Toen de boot klaar was- na ongeveer een paar maanden in de huiskamer aan de muur te hebben gehangen- bedacht Danny dat het wel een goed idee was om de kajak te water te laten. "Ik heb de kajak gewoon het water in gegooid en ben vervolgens gaan zitten…Ik kwam er al vrij snel achter dat het mij aan techniek ontbrak waardoor ik niet fatsoenlijk rechtuit kon kajakken. Heel frustrerend. Toen ben ik gaan ‘googlen' en kwam ik via internet bij Kanovereniging Edam terecht.” Instructeur Tineke, tevens bestuurslid bij kanovereniging Edam bracht Danny de fijne kneepjes van het kajakken bij.

Door Shelley Zuizewind

Instructeur en bestuurslid Tineke: “Echt ontzettend leuk dat Danny helemaal zelf de kajak heeft gebouwd en vervolgens bij ons terecht kwam voor de lessen. Het is echt erg belangrijk om de basis van het kajakken onder de knie te hebben. Dat maakt het dat je veel veiliger en prettiger het water op kunt en echt meters kunt gaan maken. Beginners leren tijdens de lessen bijvoorbeeld hoe je weer veilig de kajak in komt als je om bent gevallen. Dit is iets dat niet zo vaak gebeurt maar waar een grootwatervaarder altijd op voorbereid moet zijn”, vertelt Tineke.

“Gewoon recht vooruit”

Dat weet Danny uit ervaring…"Het is even oefenen om de kajak weer in te komen, maar het lijkt eerlijk gezegd moeilijker dan het is. Hoe je die kajak weer in komt is ook weer afhankelijk van de situatie”, zegt Danny. Dit wordt tijdens de lessen geoefend evenals de peddeltechniek, evenwichtsgevoel en "gewoon recht vooruit varen”.

Lees verder op pagina 3