Nieuw spel

Er is een nieuw spel op de markt. Geen moeilijk spel, eenieder kan meedoen. Het is een zogeheten “bordspel”. Een dobbelsteen, verschillende kleuren pionnen en fraaie kaartjes met vragen en opdrachten. Het spel kan gespeeld worden door acht spelers. Degene die wint wordt kosteloos all-in verzorgd in een hospitaal naar keuze. Niet in werkelijkheid natuurlijk: het blijft een spel, hè – een leuk, boeiend en interessant spel.


Ik zal het kort uiteenzetten. De pionnen staan allemaal op “Start”, een plaatje waarop mensen staan die kerngezond zijn. Wie van de spelers het hoogst aantal ogen gooit, geen echte ogen natuurlijk, maar de puntjes op de dobbelsteen worden “ogen” genoemd, mag het spel beginnen.


Met haar of zijn of haar pion gaat de speler naar voren aan de hand van het aantal ogen dat hij later gooit. Nu kan het voorkomen dat een speler op een vak komt waarop vermeld is dat hij een kaartje met een opdracht krijgt. Ik geef een voorbeeld: op het kaartje staat: “Ga vijf plaatsen naar voren, je komt door het toegangshek in het Vondelpark te Amsterdam; kies vijf medespelers die met je mee mogen (hoe meer mensen, hoe meer gezelligheid) en sla drie beurten over, want het is te gezellig in dat park.


Nu gaat één van de andere spelers gooien met de dobbelsteen en ziet dat hij of zij zes gooit. Dan kom je op een vakje met daarop een terras getekend. “Helaas, het terras is gesloten, sla een beurt over.” Dan komt de volgende speler aan bod. Die gooit vier en gaat dan vier plaatsen vooruit. Op het vakje staat weer: “Neem een kaart.” Op dat kaartje staat: “Je vakantie in het buitenland is niet goed verlopen, je hebt verschijnselen van corona, ga vier beurten in quarantaine. Nou, zo gaat het verder...

Ga terug naar start. Je hebt je niet gehouden aan de avondklok!

Het spel is van fraaie vakjes voorzien waarop verrassende tekenplaatjes staan. Ook op de speelkaarten staan leuke opdrachten zoals: “Ga tien plaatsen naar voren, je houdt je netjes aan de regels” of “Ga terug naar start, je hebt je niet gehouden aan de avondklok.” Krijg je dit kaartje als je bijna bij de finish bent, tja, dan sta je toch even raar op je speelneus te kijken. Je medespelers lachen zich kapot. “Wacht maar, roep je boos, jullie beurt komt ook nog wel.” De toon is gezet. Een ander vakje heeft een tekening waaruit blijkt dat je getest wordt dan wel je een vaccinatie mag halen. Dat neemt allemaal tijd in beslag en je moet dan slechts één beurt overslaan. De speler die als eerste de finish bereikt mag naar een hospitaal naar keuze, want zo dicht bij elkaar spelen, dat levert iedereen een virus op. Veel plezier!

Zo dichtbij elkaar spelen, levert iedereen een virus op...