Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

Opa’s for Future!

Gabi Both ( 65) werkt voor Omas for Future en voor de Klimaatcoalitie regio Waterland. Zij schrijft de komende weken regelmatig een column in Ons Streekblad over het klimaat.

In de afgelopen weken hebben we het klimaat in het kader van de verkiezingen veel aandacht gegeven. Het valt nog af te wachten hoeveel aandacht het nieuwe kabinet onze duurzame toekomst wil of kan toekennen. Maar ondertussen gaan we door. Ook in het dagelijkse leven kunnen we duurzaamheid een kans geven. Misschien denkt u nu dat uw bijdrage in het niet zal vallen, gezien de ernst van de problematiek, maar niets is minder waar.

"Zeker: Den Haag moet aan de slag!"

Zeker: Den Haag moet grootscheeps aan de slag! En als wij allemaal alvast kleine stappen nemen is dat een goed en solide signaal aan de politiek dat we de klimaatmaatregelen steunen, ja zelfs eisen. We zijn bezorgd voor onze kinderen en willen klimaatneutraal leven. We pakken de dingen aan en de politiek moet het klimaatneutraal leven mogelijk en voor ons betaalbaar maken. Moet ik nu mijn leven ineens totaal veranderen? Welnee, we nemen kleine stappen en de meeste dingen zullen u al bekend voorkomen. Soms zijn mensen allang klimaatneutraal bezig maar we hebben het niet in de gaten.

"Mijn man is een klimaatneutraal exemplaar"

Neem nou mijn man. Ik wist niet dat hij een zo klimaatneutraal exemplaar is. Zijn fiets is zeker al 25 jaar oud en rijdt prima, de fietsenmaker heeft nog steeds reserveonderdelen voor het brik. Die twee begrijpen elkaar uitstekend. Mijn man gaat met alle dingen in het leven duurzaam om. Ik moet wel bekennen, op zijn verzoek om op de versleten ellenbogen van zijn oude trui vilthartjes te naaien ben ik met licht gemengde gevoelens ingegaan. Zo’n beetje chic zoals mijn broer er soms uitziet zou bij sommige gelegenheden ook wel mogen...Maar ja, mijn schat heeft natuurlijk gelijk. Minder is meer, duurzaam geproduceerde kleding of spullen gaan vaak langer mee, reparatie is lonend en onze CO2 balans wordt er absoluut beter van. En houdt het volgende voor ogen: goedkope kleding is gemaakt op kosten van de armste mensen in de wereld, met een hoog energie- en waterverbruik bij de productie, milieubelasting door afvalwater, hoge transportkosten en ga zo door . Ha, die oude zomerjas in de kast boven heeft mijn lievelingskleur en kan best nog een tijdje mee: ik begin mijn man weer met heel andere ogen te bekijken! waterland@omasforfuture.eu