Vervolg van de voorpagina

Helaas leidt dit wel eens tot, in onze ogen, onnodige problemen. Weer gaan of blijven werken bij kanker kan en mag! Er is namelijk erg veel mogelijk!”

Re-integratie

Die mogelijkheden variëren uiteraard van persoon tot persoon, toch zijn er een aantal richtlijnen voor een succesvolle aanpak van het re-integratieproces van de werknemer. Hoogstraaten: "Zorg dat je als werkgever betrokken blijft en in gesprek blijft met je werknemer. Vaak zeggen werkgevers tegen een werknemer die kanker heeft: ‘Ga maar naar huis, je hebt al zoveel aan je hoofd.’ Terwijl het juist voor de werknemer lonend kan zijn om aan het werk te blijven, wellicht in aangepaste vorm. Het is zelfs bewezen dat mensen die vrij snel op een passende manier weer aan het werk gaan een betere kwaliteit van leven hebben. Werk draagt bij aan het herstel; werk geeft afleiding en ritme. Het is vaak een bron van zingeving en financiële zekerheid. Het helpt de focus te verleggen van ziek naar beter”, aldus Hoogstraaten.

Aangepaste taken

Uiteraard zijn er soms beperkingen aan het doorwerken. “Als de werknemer in een chemo-traject zit of andere behandelingen krijgt, kan het zijn dat het werk tijdelijk gestaakt moeten worden. Toch kan er veel wel. Naar aanleiding van het samenstellen van een plan van aanpak voor re-integratie kunnen afspraken worden gemaakt over het aanpassen van de taken, de uren en de mogelijk werkplek. Daarnaast worden afspraken gemaakt over wat een werknemer nodig heeft om zijn werk weer (in aangepaste vorm) op te pakken.”

"Op een passende manier weer aan het werk gaan helpt de focus te verleggen van ziek naar beter."

Plan van aanpak

“Als de werknemer ziek is en de diagnose kanker is gesteld, dan heeft de werkgever te maken met verplichtingen conform de Wet Verbetering Poortwachter. Daarin staat bijvoorbeeld dat de werkgever uiterlijk 6 weken na de eerste ziektedag contact moet opnemen met een bedrijfsarts. Uiterlijk na acht weken moet een werkgever naar aanleiding van het advies van de bedrijfsarts, samen met een werknemer een plan van aanpak opmaken voor re-integratie. Wat niet iedereen weet is dat wij van Huis aan het water kunnen ondersteunen bij het opmaken van een re-integratie programma, persoonlijk en op maat. We gaan dan in overleg met de werknemer, de bedrijfsarts en de werkgever . Waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van de werknemer in de verschillende fasen van hun ziekte en herstel. Vanaf één unieke locatie aan de Gouwzee bieden wij maatwerk in zorg bij re-integratie, ondersteuning en service die gericht is op functionele-, fysieke-, psychische- en sociale problemen, gerelateerd aan kanker en werk. De re-integratie programma’s van Huis aan het Water sluiten hiermee aan op het verwerkings- en herstelproces van de cliënten en hun naasten. Het re-integratie programma is een leidraad om ervoor zorgen dat de werknemer op een goede, prettige manier, tijdens herstel weer geheel of gedeelte kan re-integreren naar eigen werk of passend werk",aldus Hoogstraaten.

Bovenstaande is maar een klein aspect van het traject waarin werkgevers en werknemers belanden als er kanker bij de werknemer wordt geconstateerd. Tijdens de webinar zal advies gegeven worden over hoe een succesvolle re-integratie er uit ziet en komen ook de ook de wet- en regelgeving in de Wet verbetering Poortwachter en het arbeidsrecht aan de orde. Ben je werkgever en wil je hier meer over weten? Meld je aan voor het webinar via https://www.stichtinghuisaanhetwater.nl/webinar/