Nancy Sijmonsbergen.
Nancy Sijmonsbergen. (Foto:aangeleverd )

Mantelzorgondersteuning in Waterland

WATERLAND - Nancy Sijmonsbergen werkt voor WelzijnWonenPlus, als consulent mantelzorgondersteuning en weet uit ervaring hoe zwaar dit kan zijn.

"Zelf ben ik ook mantelzorger geweest voor mijn ouders en toen kwam ik er pas achter wat mantelzorg inhield en dat er ook zoiets bestond als mantelzorgen. In een jaar tijd heb ik zeer intensief mantelzorg gedaan, ondanks dat het heel zwaar en verdrietig was, heeft het me ook heel veel mooie momenten opgeleverd. Eén van de dingen die ik daarvan heb geleerd is dat je niet moet vergeten om ook van de kleine momenten samen met de zorgvrager te genieten. Laat de boel even de boel en neem samen een kop koffie. Ik kwam dan in de ochtend binnen bij mijn moeder en ik stortte me gelijk in de zorgmodus, want ja ik had nog een hele lijst om af te werken. Maar mijn moeder, in dit geval de zorgvrager, wilde liever dat ik eerst met haar een kopje koffiedronk en even een momentje samen hadden. Achteraf besefte ik me pas hoe waardevol deze momenten waren. Dat is een proces waar je soms vanzelf ingroeit, maar is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak is mantelzorgen goed te doen naast je gewone bezigheden, maar het kan ook heel veel belasting geven. Zeker wanneer je ook nog gewoon een baan hebt of wanneer het je partner betreft, die heel veel zorg nodig heeft!"

Nancy: "Ik vind ik het nu heel fijn dat ik zelf mantelzorgers kan ondersteunen en er voor ze kan zijn wanneer ze vragen hebben of een luisterend oor kan bieden. Mocht je dit lezen en je kent een mantelzorger? Bied hem of haar dan een helpende hand. Kom dan in actie, maak je aanbod concreet. Bijvoorbeeld, door af en toe voor iemand te koken of boodschappen voor iemand doen. De mantelzorger zal je daar heel dankbaar voor zijn.

"Mantelzorger: zorg goed voor jezelf"

En dan een boodschap voor de mantelzorger: 'zorg goed voor jezelf!' Onthoud dat wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, je ook niet voor die ander kunt zorgen. Dus neem af en toe wat tijd voor jezelf en doe iets waar je blij van wordt. Want als jij ontspannen bent help je daar ook de zorgvrager mee. WelzijnWonenPlus kan bijvoorbeeld een vrijwilliger inzetten die tijdelijk bij de zorgvrager blijft, zodat jij als mantelzorger even weg kunt gaan.

Om de mantelzorger te helpen met het vinden van de goede balans organiseert WonenPLus 22 juni a.s. van 19.00 uur tot 21.00 uur voor alle mantelzorgers een online workshop “klein geluk voor de mantelzorger” in samenwerking met Mantelzorg.nl. De workshop zal worden gegeven door Maria Grijpma en Inge de Jager, schrijvers van het gelijknamige boek.

Wil je meedoen aan deze workshop of heb je andere vragen dan kun je je aanmelden via emailadres nancy@welzijnwonenplus, of je kunt bellen naar 06-10019676. Je kunt je bij ons ook laten registreren als mantelzorger en dan houden we je op de hoogte van toekomstige activiteiten. Je ontvangt dan ook automatisch het mantelzorgcompliment aan het einde van het jaar. Het mantelzorgcompliment wordt ieder jaar door de gemeente ter beschikking gesteld als waardering voor jouw goede zorgen.