Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Cheque van 1000 euro voor bottervereniging

VOLENDAM - Onlangs overhandigde Wim Keizer namens de stichting Vrienden van Volendams Erfgoed op de botter VD 172 een cheque van € 1.000,--aan de voorzitter Hein Molenaar van de Volendammer Bottervereniging.

De sponsoring is door de Vriendenclub beschikbaar gesteld voor de onmisbare hulp van de vrijwilligers van de Bottervereniging. Al zo’n 25 jaar zijn de bottervrijwilligers ook actief voor het bijbrengen van de kennis betreffende het botterleven en varen zij met deze vaarschepen uit het Volendammer verleden voor de scholieren in de regio.

Zoals ieder jaar verzorgt en betaalt de Vriendenclub een etentje met gezellig samenzijn en uitjes voor de museumvrijwilligers. Nu dat onmogelijk is en om waardering te uiten voor het belangeloze werk van de bottervrijwilligers, heeft het erfgoedbestuur besloten een sponsoring van € 1.000,-- te schenken voor een gezellig samenzijn aan de havenkade voor deze vrijwilligers.

Het is een voorbeeld voor andere sponsoren om het werk van het botterbestuur en medewerkers te steunen. Vooral het opknappen van de ijzeren kwak VD 54 van gaat veel geld kosten. Deze kwak behoort na VD 172, VD 84, VD 241 en VD 17 tot ons Volendammer erfgoed. In 1900 lagen er 240 botters in de Volendammer haven.

De oorspronkelijke Volendammer botter VD 172 ( te zien op de foto) werd op 19 juni 1905 ingeschreven door Klaas Kwakman als ‘De Jonge Hendrik’, 30 ton groot. De laatste visser/eigenaar was Evert Karregat. Tot 1990 werd het schip gebruikt als plezierzeilschip en het werd na 1992 gerestaureerd tot een replica van het oorspronkelijk gebouwde vissersschip. De VD 172 heeft momenteel een permanente ligplaats in de Volendammer Haven.

Zie ook www.vriendenvanvolendamserfgoed.nl