Alex en Willem aan de slag in de werkplaats.
Alex en Willem aan de slag in de werkplaats. Foto: Evert Ruis.

De Kracht van het ambacht bij ’t Meubeltje: 'dusdanig mooi restaureren voor een tweede leven'

VOLENDAM – Willem verhuisde onlangs met zijn bedrijf ’t Meubeltje van de Schoklandstraat naar de Julianaweg. Bij ’t Meubeltje kan men terecht voor restauratie, stoffering en leerbewerking van oude meubelen. De meubelen worden, indien gewenst, geheel in authentieke staat teruggebracht. “Dat is nu echt de kracht van onze ambacht. De meubels dusdanig mooi restaureren dat ze een tweede leven krijgen”, aldus Willem.

Geef je meubels een tweede leven

Willem en collega Alex zijn echte ambachtsmannen. De twee zijn opgeleid om meubels in de authentieke staat terug te brengen. Bovendien kreeg Willem het meubel restaureren en stofferen met de paplepel ingegoten van zijn grootvader. “Ik weet niet beter. Van kleins af aan ben ik al opgegroeid met dit ambachtswerk. Ik vind het mooi om te doen.”

Het merendeel van de restauraties die bij ’t Meubeltje worden gedaan zijn van meubels met een grote emotionele waarde. “Klanten hebben bijvoorbeeld een oude kast of stoel van hun oma op zolder staan en zijn bijvoorbeeld niet blij met de bekleding, of het materiaal is gewoonweg beschadigd en moet worden gerestaureerd. Dit kunnen wij op allerlei mogelijke manieren. Stoelen en stoelzittingen kunnen worden opgevuld, rieten en biezen zittingen worden gerestaureerd of hersteld. Denk aan logen, spuiten, kwasten, zandstralen. Hang- en sluitwerk wordt in originele staat teruggebracht”, vertelt Willem. Alex: “Laatst konden we geen geschikte hang- en sluitwerk vinden. Toen hebben we dit zelf opnieuw nagemaakt. Zelfs de kogellagers in het hang- en sluitwerk waren niet meer verkrijgbaar, omdat deze tegenwoordig in een groter formaat worden gemaakt. Toen zijn we op zoek gegaan naar iemand die deze kogeltjes precies op de juiste grootte kon namaken. Soms doen we dit ook zelf. Het ligt eraan wat er nodig is.”

Antiek

Antieke klokken hebben eens in de vijf jaar een onderhoudsbeurt nodig. “Vaak loopt een klok niet meer omdat er veel stof in het uurwerk komt. Door deze elke vijf jaar te laten schoonmaken en smeren is de kans dat de klok kapot gaat veel kleiner. Is de klok toch kapot? Dan kunnen wij het uurwerk repareren of restaureren." Ook kan het voorkomen dat de houtworm zo’n klok of ander meubelstuk heeft aangetast. Heel erg zonde. Zodra je merkt dat je veel zaagsel in de hoekjes van een kast ziet of bij de klok aan de onderkant, moet je aan de bel trekken, adviseren Alex en Willem. "Wij kunnen de houtworm en eventueel ook de boktor verwijderen. Indien nodig zelfs met gas”, zegt Alex. "De laatste jaren wordt houtworm steeds meer bestreden met stikstof of CO2. Dit is een manier om houtwormen te verstikken door een zuurstofarme omgeving voor hen te creëren. Om het aangetaste hout wordt een luchtdicht frame gebouwd waarin het gas wordt gepompt."

Houtworm

"Meubels een tweede leven geven is natuurlijk heel duurzaam. Ook zie je dat onze klanten vaak kwalitatief goede producten brengen. Deze meubels gaan een leven lang mee. En ja, dan zie je dat na enkele tientallen jaren de bekleding niet meer goed is of de vering van een stoel moet worden vervangen, maar na restauratie is het weer als nieuw en kun je jaren voort. Dat vind ik echt prachtig.” Aan die restauraties gaan heel wat uren werk zitten. "Dat is niet erg. Dat vinden we juist leuk. Vooral het idee dat je mensen weer ontzettend blij kan maken als een meubelstuk weer in de oude staat is hersteld”, vertelt Willem. Kun je een meubel niet zelf brengen? Geen probleem, 't Meubeltje haalt het thuis op. Dit kan door heel Nederland.

Interesse

"Bij interesse kan men altijd bellen met tel: 06 307 372 07. Wij komen vrijblijvend u thuis kijken om een offerte op maat voor u te maken. Persoonlijk contact vinden we erg belangrijk, zeker voor het advies over restauratie." T Meubeltje, Julianaweg 139G, Volendam, www.tmeubeltje.nl