Signac schilderij uit de Spaander collectie
Signac schilderij uit de Spaander collectie (Foto: aangeleverd)

Kunstmaand De Onthulling

EDAM / VOLENDAM - Van 25 september t/m 31 oktober 2021 staan Edam, Volendam en de Zeevang in het teken van kunst en cultuur. Een maand lang kunnen de bewoners en bezoekers genieten van een bijzonder rijk cultureel en kunstzinnig aanbod en wordt de maand afgesloten met ‘de onthulling’ van..

Kijk, luister, doe en ontdek!

De Onthulling is een nieuw evenement waarin de kunst, kunstenaars en erfgoed in de gemeente Edam-Volendam centraal staan. Maak kennis met de lokale kunstschatten: exposities, kunstroutes, muzikale belevingen, lezingen en nog veel meer. Een hele maand genieten van alles wat kleur geeft aan ons bestaan. Allemaal in het kader van Kunstenaarsdorp Edam-Volendam.

Deuren staan wagenwijd open om iedereen kennis te laten maken met de Spaander Collectie en andere lokale kunstschatten. Dit kan in de musea, maar ook op andere onverwachte plekken. Zo vind je deze maand diverse exposities met tal van grote namen en uiteenlopende kunstvormen, maar ook prachtige kunstroutes en lezingen. Zie onderstaand een greep uit de vele activiteiten die georganiseerd worden. 

En Plein Air schilderen

Je kunt nu in de voetsporen treden van kunstenaars uit het verleden, die de landelijke en culturele omgeving in de gemeente Edam-Volendam in beeld hebben gebracht. Ga op pad met Kees van Schie en Frans Bianchi: ervaren kunstschilders die veel in de open lucht werken.

Artist in Residence

Vroeger kwamen de kunstenaars naar onze regio om te schilderen, dat wil de gemeente terughalen. Deze maand zijn er drie kunstenaars die hun residence in de regio zullen vestigen.


De Deense kunstenaar David Noro verblijft van 18 september t/m 3 oktober 2021 in Hotel Spaander. Hij zal gaan reageren op een een bestaand werk uit de Spaander Kunstcollectie.

De jonge kunstenares Sanne Noordhof en een leerling van het Don Bosco college te Volendam zullen zich gedurende een week onderdompelen in het museum. Het resultaat zal voor beiden een kunstwerk zijn dat zal worden getoond in de tuin van het museum.

De Zaanse Betty Schoen is gaat van 11 tot 16 oktober in B&B 'Het kerkje van Etersheim' werken aan haar winnende manuscript. 

Hotel Spaander

Laat je tijdens rondleidingen in het Spaander Hotel meeslepen door de verhalen van Evert Schilder. Aan de hand van de schilderijen in Hotel Spaander vertelt Evert over de geschiedenis van Volendam en zijn bewoners in relatie tot zijn familieverhaal. Feiten, mysteries en persoonlijke verhalen brengen de portretten en plekken tot leven. Reis mee tussen het heden en verleden en bekijk de prachtige Spaander collectie in het echt.

Atelierboot De Zwerver

De tentoonstelling 'Zwervend verwerf ik, Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum' laat de reis- en tekenlust van W.O.J Nieuwenkamp zien, die per stoomboot, prauw, auto, te paard, te voet of te fiets reisde. Nieuwenkamp kwam altijd weer terug naar Edam. De plaatsen in Edam waar Nieuwenkamp woonde en werkte worden dan ook in de tentoonstelling nader belicht.

Fris aardewerk

Een must voor aardewerkliefhebbers is de tentoonstelling over Fris aardewerk in het Edams Museum. Fris is springlevend! 

Muzikale composities

Ervaar de bijzondere muzikale composities door drie muzikanten Evan Boogerd, Yvo Verschoor en Jacob D. Edward op orgel, piano en gitaar in de Grote Kerk van Edam. 

Benieuwd wat er deze maand nog meer te beleven is? Ga dan naar de-onthulling.nl.

EuroArt

Deze kunstzinnige maand wordt georganiseerd naar aanleiding van de jaarlijkse internationale ledenvergadering van EuroArt (de Europese kolonie voor kunstenaarsdorpen), waar de gemeente Edam-Volendam dit jaar de ontvangende partij van is. De gemeente is in het kader van de Spaander Collectie actief deelnemer van dit Europese Netwerk.

Petra Hart Freedom Led installatie.
David Noro
Neil Fortune Recurring dreams future, present.
Land of the Gods Anais Lopez
Afbeelding
Afbeelding