Gabi met kleindochter Angelina.
Gabi met kleindochter Angelina. (Foto: aangeleverd)
Column

Oma’s for Future: Opa’s verjaardag

Column

Gabi Both (65) werkt bij Oma’s for Future, een organisatie die zich inzet voor de toekomst van de kinderen, het klimaat. Zij is verder lid van de Klimaatcoalitie Waterland en schrijft om de 14 dagen een column op deze plek.

Ik had beloofd te kijken wat klimaatneutraal leven eigenlijk betekent en waar wij zelf al enkele stappen kunnen zetten. Verbazingwekkend genoeg zijn de meeste dingen die het klimaat een handje helpen ook nog eens gezond voor onszelf. Neem nu voedsel. Laten we experimenteren in de keuken. En koken doe ik eigenlijk best graag, dan weet je wat je eet. Mijn huisgenoten zijn heel tevreden en laten me rustig mijn gang gaan. Soms vraagt iemand voorzichtig: kan ik ergens mee helpen? Maar nee, voordat iemand weer mijn worteltjes in van die reuzenvierkanten ‘snippert’ , liever niet. Bij mijn kleindochter verandert overigens iets, die begint er lol in te krijgen en je hebt aan haar een echte hulp.Met het klimaat in het achterhoofd kijk ik nu toch vaker naar de vegetarische recepten.

Koken met het klimaat in het achterhoofd

Ontelbaar vele dieren verpesten ons wereldwijd de atmosfeer met hun methaan-winden (nog veel erger dan CO2) en dan ook nog die berg mais en soja voor het veevoer, dat kan minder. Ook lees je vaker dat te veel vlees eten niet goed is voor je hart en bloedvaten, laat staan al die antibiotica die het arme vee gevoerd krijgt en die dan weer in ons lichaam landen. Ik vind het best goed dat we onze voeding een beetje aanpassen. Overigens zou dat ons ook de ruimte geven anders met de dieren om te gaan. Heeft u al eens lupineschrootburgers gegeten? 43% eiwit in het schroot, niet te geloven dat lukt geen gehaktbal. Wie kookt bepaalt wat op tafel komt: een super machtspositie. Ik moet toegeven, dat buit ik uit. Dit weekeind wordt het voor de kleine schat natuurlijk ook een beetje pasta en dan… pompoensoep met kaneel, tomatensaus met zelfgemaakte vers gekruide groenteburger, salade en misschien nog een chocolademousse, alles super lekker, of toch liever `apple crumble` met custard ? Nou, ze zullen versteld staan zondag op opa`s verjaardag!