Inmiddels is de verspilling met 95 procent teruggebracht bij Gutter.
Inmiddels is de verspilling met 95 procent teruggebracht bij Gutter. (Foto: aangeleverd)

Bakkerij Gutter 95 procent verspillingsvrij

WATERLAND - In een maatschappij waarin verspillingsvrij leven en circulair ondernemen steeds meer de aandacht heeft, stelde ook Bakkerij Kees Gutter zichzelf circa twee jaar geleden als doel om niets meer weg te gooien. Greetje Gutter: "Als je werkt met versproducten lijkt dat bijna onmogelijk. Nul procent weggooien is dan ook een utopie. Maar we komen wel heel dicht in de buurt, want inmiddels hebben we de verspilling met 95 procent teruggebracht."

"Een deel van ons overschot gaat al jaren naar de Voedselbank in Purmerend. Een ander deel vindt zijn weg als dierenvoer naar boeren in de omgeving.

Too good to go

Sinds een paar jaar hebben wij daar 'Too good to go' aan toegevoegd. Voor een bedrag van € 5 kunnen mensen aan het eind van de dag een pakketje ophalen met daarin producten die nog steeds goed zijn, maar anders weggegooid moeten worden. En we stimuleren onze klanten om vooraf te bestellen, zodat we een beter beeld hebben van wat er op een dag nodig is in onze winkels. Tot slot worden meer producten in de winkels afgebakken. Dat zorgt ervoor dat we de versvoorraad beperkt houden en pas weer gaan bakken als het nodig is."

Steeds duurzamer

Ook op een andere manier is Bakkerij Kees Gutter steeds duurzamer geworden. "Door samenwerkingen aan te gaan met lokale en regionale leveranciers en door bij te dragen aan lokale en regionale initiatieven. Om een voorbeeld te geven: onze appels voor de befaamde appeltaart komen uit de Beemster. Deze worden met de hand geschild door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zo zijn we niet alleen duurzaam bezig, maar ook betrokken bij onze omgeving."