Sophie Reijnen voor Hotel Spaander.
Sophie Reijnen voor Hotel Spaander. (Foto: aangeleverd)

'Volendam zonder Spaander is geen Volendam'

VOLENDAM - Sophie Reijnen werkte tot aan het faillissement bij Hotel Spaander en was dol op het iconische hotel vol met verhalen. Nu werkt zij voor Iconomic Network waar ze altijd op zoek zijn naar iconische verhalen. Sophie hoefde niet ver van haar roots dus, voor het iconische verhaal van Spaander. Hieronder alvast een voorproefje, lees de gehele blog op https://www.iconomicnetwork.com/post/masterpiece-money.

Tegenwoordig verwelkomt Volendam veel bezoekers voor zijn Palingsound (shoutouts naar The Cats, Anny Schilder, Jan Smit en Nick & Simon), kaas- en klompenboerderijen en de lekkerste vis. Toen Leendert en zijn vrouw Aaltje Kout in 1881 de deuren van Hotel Spaander openden, begonnen al deze 'attracties' pas wortel te schieten. Hun kleine pub en herberg aan de haven van Volendam richtten zich voornamelijk op vissers en handelaren.

Kunstenaars zonder geld

Na verloop van tijd begon een nieuwe klantenkring te verschijnen. Volendam bood destijds veel schilderwaardige landschappen van ‘het echte leven’. Rijen van prachtige houten huizen, zeilboten en vissersschepen die langs voeren, het dagelijkse leven van dorpelingen. De bijzondere aantrekkingskracht van al deze schoonheid voor het oog trok natuurlijk die categorie aan, die het meest wanhopig op zoek was naar deze smaak van gratis esthetiek - de kunstenaar zonder geld.

Blijvende erfenis

De gevarieerde taferelen van Volendam werden een film van schilderijen door schilders uit heel Europa en zelfs Amerika. De meesten van hen konden nauwelijks penselen, verf en doeken betalen. De waardering van Leendert Spaander voor kunst vormde de basis van een ondernemende beslissing die hij nam. Hij bood bedden en eten aan gasten die dit niet konden betalen in ruilvoor een schilderij. Deze impulsieve stap zou veel impact hebben op het leven van zijn vrouw, zeven dochters en Leendert zelf. Hiermee liet hij een blijvende erfenis en waardevolle geschiedenis achter voor zijn nakomelingen, het dorp Volendam en misschien wel Nederland.

Muren als canvas

Sommige kunstenaars waren te arm om zelfs maar een doek te kopen. Ook hier had Leendert een oplossing voor - de muren, deuren of een ander deel van zijn hotel dat niet in een koffer zou passen, mochten gebruikt worden als canvas om op te schilderen. In de jaren hierna vulden de muren van de herberg zich met het werk van menig professionele kunstenaar. Terwijl veel van de bedakkers die van Leendert's gastvrijheid hebben genoten vergeten zijn, hebben sommigen uiteindelijk wereldwijde erkenning gekregen, zoals Pierre-Auguste Renoir, Paul Signac Tom Browne. In de loop van tijd werden Leendert en zijn familie een van de belangrijkste kunstverzamelaars in de regio met meer dan 1.200 werken die ooit in Hotel Spaander te zien waren, waaronder de creaties van deze meesters. Het hotel kreeg wereldwijd erkenning en trok eindeloos veel beroemdheden aan.

Nieuwe Leendert Spaander

Ondanks zijn geweldige kunstcollectie en rijke geschiedenis, heeft Hotel Spaander de financie¨le crisis van Covid-19 in 2020 helaas niet kunnen overleven. Gelukkig is de kunstcollectie van het hotel intact gebleven. Investeren in een hotel is ingewikkeld, duur en riskant. De toekomst van Hotel Spaander is nog onzeker op het moment dat wij deze blog schrijven. Gezien het erfgoed en de kunstgeschiedenis die dit monument ademt, weten wij zeker dat de mensen uit Volendam allemaal een bijzondere wens hebben dat er binnenkort een nieuwe Leendert Spaander in Volendam verschijnt om de deuren te openen van Hotel Spaander. Hoe geweldig zou dit zijn?!