Avondsluiting

Pater Leopold Verhagen werd landelijk bekend toen hij in de begin jaren van de televisie de dagsluiting voor zijn rekening nam – uiteraard voor de KRO en alleen als de KRO zendtijd had, er waren meer omroepen. Hij had humor en een positieve uitstraling. Op luchtige wijze wist hij elke keer weer de religie in combinatie met de actualiteit over het voetlicht van de beeldbuis te brengen. De dagsluitingen waren kort en daarmee was de televisieavond teneinde.

 Veel jongeren in de adolescente leeftijd keken in die tijd graag en maakten zijn woorden eigen. Hij wist hoe hij jongeren moest bereiken. Ik moest hier aan denken toen ik tijdens de jongste persconferentie onze premier excuses hoorde aanbieden aan het kijkersvolkje. Hij vond dat hij steken had laten vallen doordat een deel van de Nederlanders niet bereikt werd in deze crisis. Vooral jongeren te benaderen bleek een lastige. Jammer dat onze premier niet een beetje elan in zich had van pater Leopold Verhagen, hoe zou het er dan hebben uitgezien op straat? Misschien is het iets voor de omroepen om de dag weer te eindigen met een dagsluiting: elke dag een aansprekend persoon die op positieve wijze en met een uitstraling van Hilversum tot aan Den Haag voor jong en oud de dag afsluit. Geen preek, maar een korte vertelling uit de realiteit van het leven met veel positiviteit en perspectief naar de toekomst. 

Maar ja, de premier en zijn kompanen hebben niets in zich van de pater en de pater kan het niet meer voordoen: hij is ten hemel gerezen – is een aanname. 

Geen dagsluiting, vooralsnog, maar een avondsluiting. In half Nederlands en half Engels wordt het als een avondlockdown betiteld. Spelen met taal, heet dat. Om vijf uur, een uur voordat de avond feitelijk begint, gaan de sloten op de deuren, behalve dan van de locaties waar ze essentieel bezig zijn. De duisternis neemt het over van de schemering. De zich door een diepe treurnis overrompelende ondernemer sluit zich op in huis, laat het rolluik voor de ramen en begraaft zich in het boek “Hoe houd ik mijn tent open?” van Brand&Co. En dan gaat het niet alleen om de rits naar boven te doen.