Afbeelding
(Foto: aangeleverd)
Column

Oma’s for future: bezoek van vrienden

Column

Gabi Both (65) werkt bij Oma’s for Future, een organisatie die zich inzet voor de toekomst van de kinderen, het klimaat. Zij is verder lid van de Klimaatcoalitie Waterland en schrijft om de 14 dagen een column op deze plek.

Zoals ik de laatste keer al schreef, willen we dat onze kids een toekomst hebben moeten we leren ons klimaatneutraal te bewegen. Soms hoeven we daarvoor helemaal niet zo ver te lopen.

Upcycling , van oud naar nieuw

Onlangs waren vrienden, David en Gerlinde, komen eten, zij wilden ons helpen bij vertaalwerk voor de Oma’s organisatie, we hadden hen gepaaid, zeebaars vers van de visafslag in IJmuiden. We kennen elkaar al lang, maar toch weer iets nieuws deze avond: Gerlinde en Simon (mijn man, u herinnert zich mijn klimaat neutrale exemplaar) zijn verzamelaars. De huizen zijn vol: vooral niets weggooien, je zou het nog eens nodig kunnen hebben. David en ik krijgen hier een punthoofd van, totaal rommelig, we komen er met onze stofzuiger vaak niet meer doorheen.

Maar wat blijkt nu: Gerlinde maakt uit oude kleren nieuwe, een damesjeans te goed om weg te gooien wordt vermaakt tot kinderbroek compleet met applicaties en grote zakken, restjes stof leveren een kinderslaapzak op (met voering!) vermeldt Gerlinde tevreden.

Gepuzzel

Ik houd van dit soort gepuzzel, ik kan helemaal niet zo goed naaien maar er zijn fantastische filmpjes op YouTube over hoe je van oud nieuw kan maken, kijk maar naar ‘5 Minute Crafts’.

Ja okay we zeggen al niets meer. Natuurlijk, onze economie produceert veel te veel, de schoorstenen roken en het CO2 verpest ons het klimaat. Wat als we onze consumptiegewoontes niet baseren op bezit maar de meeste dingen lenen, ruilen, recyclen, iets nieuws ervan maken, dat is absoluut mogelijk, er bestaan al heel veel initiatieven op dit gebied.

Een compliment voor mijn vriendin, zij benut haar gehele zolder als recycle-post en natuurlijk ook voor David, die goedgemutst door de chaos hen stofzuigt.