Burgemeesters, waaronder Jan Hamming, vragen langdurige aandacht voor één miljoen Nederlands die in de knel zijn gekomen.
Burgemeesters, waaronder Jan Hamming, vragen langdurige aandacht voor één miljoen Nederlands die in de knel zijn gekomen. (Foto: Martijn Beekman)

Oproep tot perspectief: Dicht de kloof!

ZAANSTREEK - ‘Help gemeenten en maatschappelijke partijen om de kloof te dichten tussen de mensen die vooruit gaan en die achterop raken’. Dat is in een notendop de oproep ‘’Dicht de Kloof!’’ die vijftien burgemeesters - waaronder Jan Hamming - en verschillende maatschappelijke partners deden aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. In de oproep wordt gevraagd om een nationaal herstel- en perspectiefprogramma voor leefbaarheid en veiligheid op te richten, langjarige extra investeringen te doen en meer uitzonderingen in wetgeving en onorthodoxe maatregelen mogelijk te maken.

Dit moet worden gedaan samen met bewoners, gemeenten en maatschappelijke partners. Eén miljoen Nederlanders in zes kwetsbare gebieden hebben herstel en perspectief nodig zodat de gebieden waar zij wonen niet verder achterop raken bij de rest van het land, aldus de burgemeesters die daarvoor de handen ineen sloegen om aandacht te vragen voor de gevolgen van de coronacrisis. Nu roepen ze op om zo snel mogelijk te starten met een meerjarig herstel- en perspectiefprogramma genaamd ‘Leefbaarheid en Veiligheid’.

Hulp

Het gaat om hulp aan bewoners die door problemen vastlopen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in hulpverlening. Deze bewoners hebben daardoor steeds vaker te maken met armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden, slechte gezondheid en criminaliteit. Daar bovenop raakt de coronacrisis hen extra hard. De kloof die hierdoor ontstaat zet de sociale samenhang, leefbaarheid en veiligheid van de samenleving onder druk.

Langjarige betrokkenheid

Het plan vraagt om jaarlijks 400 miljoen euro voor de zestien stedelijke vernieuwingsgebieden en jaarlijks 100 miljoen euro voor andere kwetsbare gebieden in het land. Dit is nodig voor extra investeringen in het onderwijs, het versterken van de arbeidsmarktpositie van inwoners, de kwaliteit en verduurzaming van woningen. Tegelijkertijd wordt in de oproep ‘’Dicht de kloof” gevraagd om in wetgeving meer maatwerk en onorthodoxe oplossingen voor lokale overheden mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek te vernieuwen.

‘Niet verdrinken’

Jan Hamming: "We zien wijken waar kinderen structureel minder presteren in het onderwijs. Kinderen die minder kansen hebben dan andere kinderen in ons land. Wijken waar jongeren op grote schaal werkloos raken en ten prooi vallen aan criminaliteit en waar mensen ongezonder leven. Dat mogen we niet accepteren. Als we dit nu niet oppakken dan dreigt dit ons te ontglippen. Daar gaat de maatschappij als geheel dan de prijs voor betalen. Lees meer op rodi.nl/regio/zaanstad