Waar liggen de Zaanse schatkistjes verborgen?
Waar liggen de Zaanse schatkistjes verborgen? (Foto: aangeleverd)

‘Geocaching is creatieve manier van streek verkennen én schatzoeken’

Uitgaan

ZAANSTREEK – “Ik heb laatst met de kinderen het Hembrugterrein doorgespit op zoek naar de schat. Een schitterende avontuurlijke locatie. Via de app kan ik de aanwijzing van de locatie zien, maar ook de moeilijkheidsgraad. En als je er toch nog niet uitkomt, kun je ook nog een hint krijgen. Ik ben een groot fan van geocaching. Het is zeker leuk om samen met de kinderen te doen in de vakantie. Bovendien scheelt het dure entree van een museumbezoek”, zegt Thijs Duin, in het dagelijks leven makelaar bij Saen Garantiemakelaars (kantoor Krommenie) en verwoed ‘schatzoeker’ via geocaching. Eh, geo..wat? Schatzoeken met behulp van de GPS-coördinaten.  De nieuwe activiteiten van de maand die wordt gepromoot door Marketing Zaanstreek.      

“Het is een creatieve manier om schatzoeken te combineren met je eigen streek te leren kennen. Voor ouders is het ook een manier om jonge kinderen enthousiast te maken mee te wandelen. Of te fietsen, steppen of zelfs te rolschaatsen”, licht Anneke Wijdogen-Vis, directeur van Marketing Zaanstreek toe over de nieuwe activiteiten.

Marketing Zaanstreek introduceert GPS-speurtocht voor hele gezin

Marketing Zaanstreek nodigt met name gezinnen uit om op schattenjacht te gaan in de Zaanstreek. Op diverse locaties in de streek werden onlangs nieuwe ‘schatten’ verstopt. Die kunnen met behulp van geocaching opgespoord. De coördinaten staan op www.geocaching.com.

“Via één van onze partners kwamen we op het idee schatzoeken in de Zaanstreek via geocaching te organiseren. We weten dat er al veel vriendengroepen aan meedoen maar het is ook leuk voor gezinnen. Die willen we met name uitnodigen om via deze spannende activiteit de Zaanstreek anders te beleven,” laat Anneke Wijdogen-Vis weten.

Zaanse schatkistjes

Het is echt schatzoeken geblazen. Aan alle ‘schatten’ die door anderen al eerder werden verstopt in de streek, zijn nu ruim vijftien ZAANS-schatkistjes toegevoegd. Op www.geocaching.com zijn deze nieuwe locaties te herkennen aan de vermelding #ZAANS.

“De schatkistjes zijn op of dichtbij bijzondere locaties verstopt en bevatten een leuk weetje én als trofee een ZAANS-koelkastmagneet om mee naar huis te nemen. Enthousiaste schatzoekers kunnen vijf verschillende magneten verzamelen.”

ZAANS geocachen

Geocaching is een schattenzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en een GPS of smartphone kun je de locatie achterhalen van een ‘schat’. Daarna is nog wel wat speurwerk nodig, want de ‘schatten’ zijn vaak goed verstopt.

Anneke: “De speurtocht heeft door deze opzet zelfs een internationaal tintje want iedereen die een account aanmaakt op www.geocaching.com kan meedoen. Deelname is gratis. Het enige waar je voor moet betalen zijn de kosten voor het gebruik van je eigen smartphone.”

Een vaste route van A naar B is er niet. Je kunt via de GPS-coördinaten op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde schat. De truc is daarbij zoveel mogelijk schatten te vinden waarbij je in het boekje dat in het schatkistje zit je naam zet.

Echte gezinsactiviteit

Door de toevoeging van een leuk weetje en een ‘trofee’ om mee naar huis te nemen, is de schattenjacht extra leuk om met kinderen te doen. Op de Facebook en Instagram accounts van Zaans.nl wordt in augustus aandacht besteed aan de Zaanse schattenjacht en worden de locaties geïntroduceerd.

Op www.zaans.nl is meer uitleg te vinden.