Afbeelding

Het land van Leeghwater

Droogte, clusterbuien en overstromingen. Het zijn verschijnselen waar we ook in ons land in toenemende mate mee te maken hebben. Dat vraagt om inventieve plannen van creatieve mannen en vrouwen om schade van klimaatverschijnselen te beperken en te voorkomen. Leeghwater heeft de naam 400 jaar geleden zo’n creatieveling te zijn geweest, die een 'waterprobleem' adequaat aanpakte. Maar wat was precies zijn rol bij het droogleggen van een aantal Noord-Hollandse meren?

De in De Rijp geboren Leeghwater was oorspronkelijk timmerman en molenbouwer. Met die kennis en ervaring bemoeide hij zich ook met het droogleggen van meren. Hij spande zich in om rijke Amsterdammers, maar ook Alkmaarse kooplieden, te bewegen om te investeren in het project van de droogleggingen. Hij ontwikkelde zich - al werkende weg - tot een belangrijk waterbouwkundig ingenieur.

Ook de stad Alkmaar speelde een specifieke rol in het proces. Voor Alkmaar lag de focus daarentegen primair op het openhouden van de vaarweg naar de Zuiderzee; niet zozeer op landaanwinning.

Recent publiceerde Bob Kiel een nieuw boek over Leeghwater. Daarin richt hij zich met name op de persoon van Leeghwater. Wat heeft hij nu precies gedaan? Hoe komt het dat de naam van Leeghwater onverbrekelijk is verbonden met de droogleggingen? En is hij inderdaad een van onze belangrijkste waterbouwkundigen?

Bob Kiel verzorgt op dinsdagavond 5 oktober 2021 voor de HVA een lezing over Leeghwater . Helaas is deze lezing al volgeboekt. Misschien komt er een tweede editie. Als u lid bent van de HVA, berichten we u tijdig hierover.

Klaas te Bos,
coördinator Lezingen,
bestuurslid HVA