Een (Kop)zorg minder dankzij crossfit-kooi

"Sport bepaalt mede wie we zijn, wat we doen, waar en wanneer. En vooral ook, met wie we dat doen.” Afgelopen week was het Nationale Sportweek, een campagne van NOC*NSF om mensen meer en langer te laten genieten van sport. En die campagne is nodig want de sportdeelname blijkt, vooral onder kinderen, nog altijd niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Column de Waaier

En dat terwijl sport juíst zo'n positief effect kan hebben op de fysieke en mentale gevolgen van de coronacrisis. Ook bij Kop-Zorg, het centrum voor kinderen en jongeren met een psychologische vraag, hebben ze die gevolgen ondervonden. 

'De aanmeldingen vliegen ons om de oren'

"De aanmeldingen vliegen ons om de oren”, vertelt Marit van den Oord van Kop-Zorg. Uit onderzoek blijkt dat sportstimulering bij kinderen en jongeren niet alleen de fysieke gezondheid kan verbeteren, maar ook de psychologische en sociale gezondheid kan verhogen. Sporten zorgt bijvoorbeeld voor een beter zelfbeeld, een afname van depressieve symptomen en een toename van sociale vaardigheden. Een crossfit-kooi stond dan ook hoog op de wensenlijst van Marit. "Een sportschool geeft voor onze jongeren teveel prikkels, met een crossfit-kooi geven we hen toch de mogelijkheid om te kunnen sporten in een voor hen prettige omgeving.”

Toeval

En toeval of niet, rond de tijd dat deze vraag bij stichting De Waaier binnenkwam, vroeg JCI Heerhugowaard - dat bestaat uit een club jonge, enthousiaste ondernemers - bemiddeling van stichting De Waaier bij een goed doel voor de opbrengst van de door hen georganiseerde HHW Cityrun. En zo konden zij dankzij de sportieve prestaties die daar werden geleverd, óók de jongeren van Kop-Zorg in beweging houden met hun bijdrage aan de crossfit-kooi.

Sportieve verbindingen

"Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij”, zegt NOC*NSF dan ook. Niet voor niets heeft stichting De Waaier sportieve verbindingen met zowel AZ als maatschappelijk betrokken partner maar ook met de amateurclubs in de regio die kunnen rekenen op hun hulp bij vragen of klussen waar zij zelf de materialen, het geld of de kennis niet voor in huis hebben.

Kijk voor meer informatie op www.de-waaier.nl.