De medewerker van het Hoogheemraadschap maakt samen met zijn vrouw zijn schip in topconditie.
De medewerker van het Hoogheemraadschap maakt samen met zijn vrouw zijn schip in topconditie. (Foto: Bert Westendorp)

Watersportseizoen weer van start

UITGEEST – Volop bedrijvigheid bij jachthaven ZWVU aan de Lagendijk in Uitgeest. Er wordt druk geschuurd, gepoetst en gerepareerd op het terrein pal naast de haven. Vanaf deze maand april worden de schepen met behulp van vrijwilligers weer het water in getakeld.

Vaseline als antifouling is prima alternatief

Aan een fraai plezierjacht wordt hard gewerkt. De eigenaar, een pure watersporter uit Alkmaar, is met vrouw zoon, schoondochter en kleinkind aan het filosoferen over het komend seizoen. “We willen de Veenroute in Drenthe wel eens varen tijdens vakantie. Zo zijn er nog meer mooie routes. Natuurlijk is het Alkmaardermeer ook mooi, maar dat zien we tijdens het seizoen al regelmatig. Tja en een vakantie in het buitenland lijkt door corona onmogelijk”, laat de man weten.

Hoogheemraadschap

“Zet mijn naam maar niet in de krant, ik werk voor het Hoogheemraadschap en controleer samen met nog tien collega’s, en in samenwerking met Rijkswaterstaat, of het aanbrengen van antifouling door particuliere eigenaren van plezierschepen met het juiste materiaal gebeurt.”

Zoals onlangs in deze krant vermeld dient de combinatie van koper en zink (biociden) in de antifouling verf aan strenge voorwaarden te voldoen. Antifouling dient om onder andere aangroei van algen te voorkomen.

“Mijn werkterrein is van boven het Noordzeekanaal tot en met Texel. Ik heb geen idee of er veel plezierschippers zijn die nog verboden verf gebruiken want dit is mijn eerste seizoen dat ik de controles uitvoer.”

De booteigenaar laat weten dat er prima milieuvriendelijker alternatieven zijn voor de verflaag van de romp onder de waterspiegel. “Watersportfirma’s verkopen materialen die stukken minder schadelijk zijn voor het oppervlaktewater.”

Hetzelfde effect

Maar de gouden tip weet de medewerker van het Hoogheemraadschap ook te noemen. "Gewoon vaseline. Als je dat op de romp smeert krijg je hetzelfde effect. Steeds meer schippers maken daar ook gebruik van. Eigenaren van jachtwerven zijn er daarentegen niet zo gek op, want de vaseline tast de rubberen delen aan waarmee de schepen uit of in het water worden getakeld. Een ander nadeel is dat je de vaselinelaag veel eerder moet vervangen dan wanneer je de gebruikelijke antifouling gebruikt.”