De Agathakerk in Beverwijk.
De Agathakerk in Beverwijk. (Foto: nl.wikipedia.org)

Carillon St. Agathakerk speelt bekende liedjes

BEVERWIJK - Koningsdag 2021 staat in het teken van saamhorigheid. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel– Vereniging (KNKV) en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) werken samen bij de invulling van Koningsdag. Koningsdag is immers een prachtige gelegenheid om het carillon te laten horen.

Om het kwartier op Koningsdag

Gedurende deze coronacrisis kan de beiaardier op gepaste afstand van het publiek nog steeds concerten geven. Die concerten kunnen door vele mensen beluisterd worden ook al zijn ze aan huis en haard of tuin gekluisterd. Daarmee vervult het klokkenspel ook dit jaar op Koningsdag haar traditionele rol.

Emoties

Stadsbeiaardiers vertolken immers al eeuwen lang de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij vreugde als bij verdriet en rouw. Zo dragen beiaardiers bij aan saamhorigheid, het thema van Koningsdag. Het plan is om op Koningsdag vanaf 9.30 uur op tientallen beiaards dan bekende (vaderlandse) liederen rond het thema ‘saamhorigheid’ en het lied ‘Zij aan zij’ van Kinderen voor Kinderen (het lied van Koningsspelen dit jaar) te laten klinken.

De Oranjevereniging Beverwijk had hier graag op aan willen sluiten. De stadsbeiaardier van Beverwijk Gerda Peters had graag gespeeld in Beverwijk ware het niet dat ze ook stadsbeiaardier is van Almere en Voorburg. In Nederland zijn ca. 200 beiaards en slechts 70 beiaardiers. En je kunt maar op één plek tegelijk zijn. Helaas … Evenwel niet getreurd.

Als alternatief zal het carillon van de St. Agathakerk op Koningsdag elk kwartier een nummer spelen uit een speciaal Koningsdagprogramma opgesteld door beiaardier Gerda Peters:

Wilhelmus; Lang zal hij leven; Waar de blanke top der duinen; Gelukkig is het land; Holland ze zeggen; In een blauw geruite kiel; Merck toch hoe sterck; Toen Hertog Jan; De Zilvervloot.

Oproep Beverwijkers

Een oproep aan alle Beverwijkers: "Maak een ommetje door de Breestraat op Koningsdag en luister naar het mooie carillon van de St. Agathakerk. Overigens wist U dat de stadsbeiaardier Gerda Peters op elke eerste, derde en vijfde zaterdag van de maand gedurende een uur van 13:30-14:30 uur het Carillon bespeelt?'', aldus Oranjevereniging Beverwijk.