Kijkje in het Jagershuis.
Kijkje in het Jagershuis. (Archieffoto: Dirk Karten)

Kerkklokken luiden komende zaterdag Open Monumentendag in

Uitgaan

ZAANSTREEK – Komende zaterdagochtend, 11 september, luiden (kerk)klokken door heel Nederland de 35ste editie van de Open Monumentendag in. Komende weekend openen ruim drieduizend Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook in de Zaanstreek zijn er allerlei activiteiten die onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ plaatsvinden. Vaak wordt er ook nog iets extra’s georganiseerd: bijvoorbeeld een tentoonstelling, een proeverij of een rondleiding. Reserveren is soms noodzakelijk.

Met als thema ‘Inlcusie’ - waarbij openheid en gastvrijheid centraal staan - wordt ons bijzondere Nederlands cultureel erfgoed opengesteld. Dit zijn gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter. Of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. Meer informatie over monumenten in Zaanstad: www.erfgoed. zaanstad.nl

Zuidervermaning

Aanraders om te bezoeken zijn onder meer op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur de Zuidervermaning. Gebouwd in 1731 en een van de oudste gebouwen van Westzaan. Deze schuurkerk is nog incidenteel in gebruik als ‘vermaanhuis’ van de doopsgezinde gemeente maar is vandaag de dag vooral de culturele ontmoetingsplaats van het dorp. Op zaterdag zijn er diverse activiteiten als om 11.00 uur een optreden van het Westzaans Dameskoor, de hele dag zijn er twee exposities te zien waarbij Mathilde Pielkenrood het vilten met wol van diverse soorten objecten toont.

De Zaanse Monique Woortman toont werken van verschillende schildertechnieken. Haar schilderijen kenmerken zich door veel afwisseling, zowel van kleur en sfeer, als van rust en levendigheid.

Huize Barkeloo

Achter de voordeur van Huize Barkeloo, Vlusch 8 in Krommenie, bevindt zich het atelier van de Krommenieër Schilderskring KSK’80. Een broedplaats voor creatief talent op een plek waar weeskinderen ooit de kunst van overleven leerden. Nu heerst er een gezellige sfeer. Er wordt getekend, geboetseerd en geschilderd. Neem ook eens een kijkje in de unieke ‘smuigerzaal’ in het deel van het gebouw waar de Historische Vereniging van Krommenie gehuisvest is. Zie ook www.KSK80.nl

Zaterdag is ook de Bullekerk aan de Westzijde open. Ontdek het verhaal van de ‘Stiers Wreedheid’. Kent u het nog niet? Kom dan kijken. De Bullekerk is zaterdag vanaf 12.00 uur geopend.

Boekenmarkt

De Historische Vereniging Wormerveer (HVW) organiseert in haar clubhuis (een voormalig pakhuis) op het adres Zaanweg 124 in Wormerveer een boekenmarkt. De ingang hiervan bevindt zich in de Steijnstraat naast huisnummer 2. Tijdens de Open Monumentendag is het clubhuis ook via de entree van beddenspeciaalzaak Alphabed te bereiken. De boekenmarkt is geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Oudste huis Zaanse Schans

Aanrader is ook Het Jagershuis, het oudste huis aan de Zaanse Schans. Het is nu een antiek- en curiosawinkelwaar Lotte Boer haar bijzondere collectie toont. Cleas Jaeger was voorheen eigenaar van dit monumentale pand uit 1623, gelegen aan het Jagerspad. 

Kijk voor een totaal overzicht van alle open monumenten en activiteiten op www.openmonumentendag.nl

Lotte Boer van het Jagershuis heeft ook de enige echte de Zaanse Schans keukendoek. Ontworpen door Mariëtte Wolbert, de ongekroonde ‘koningin van de keukendoeken’.
Het Dameskoor Westzaan geeft ook optredens tijdens Open Monumentendag.