Antoinette heeft een rijke oogst; ‘Door lavendel en rozemarijn bloeien fruitbomen beter’.
Antoinette heeft een rijke oogst; ‘Door lavendel en rozemarijn bloeien fruitbomen beter’. (Foto: aangeleverd)

‘Een plant is spiegel van de ziel’

Algemeen

WORMER - Een ‘georganiseerde puinzooi’ noemt ze haar tuin. En dat is ook de bedoeling. De redactie van het programma Eigen Huis en Tuin nam een uitzending met haar op waarin ze haar kennis deelt. Antoinette Vrisekoop (1957) uit Wormer is vol passie over alles dat groeit en bloeit. Van kruiden maakt ze al jaren haar eigen medicijnen. Planten en kruiden uit eigen moestuin gebruikt ze voor de lekkerste gerechten.

Door Susan Rozemeijer

“Een plant staat niet zomaar in je tuin. Het is een spiegel van de ziel. Planten komen naar je toe, leerde ik onder andere van kruidenmeester Mellie Uyldert. Vroeger had ik volkstuinen. Maar ik werd overal uitgegooid. Want ik haalde mijn onkruid niet weg. Voor mij hebben al deze kruiden een functie. Ook onkruid. Brandnetels en zevenblad eet ik ook. Ik maak er soep van. En het geeft de zuurgraad in de tuin een flinke boost. Bepaalde kruiden werken positief op fruitbomen. Denk aan harde kruiden als rozemarijn en lavendel. Als je dit rondom je fruitbomen plant bloeien ze beter. Dit leerde ik tijdens de opleiding permacultuur.”

Het kruidenvrouwtje van Wormer geeft tuintips

In september is het tijd om vlierbessen, bramen, rozebottels en duindoornbessen in het wild te plukken. “Zo krijg je op een natuurlijke manier je vitaminen binnen, die je in de winter kunt eten. Pluk wel altijd op ooghoogte, want vossen en honden plassen erop. Door de app ‘Picture this’ te gebruiken kom je erachter wat voor plant het is. In de kruidenboeken en op Google kun je kijken wat je hiermee kunt doen. Je maakt een foto en de app vertelt je de naam van de plant. Supermakkelijk”, aldus Antoinette Vrisekoop.

Instagram

“In de Kennemer duinen barst het nu van de duindoornbessen”, vertelt ze. “Mannetjesbomen hebben geen bessen. Wist je dat één zo’n besje gelijk staat aan zes sinaasappels? Ik kook ze met geleisuiker en maak daar een gebonden saus van die ik bijvoorbeeld over mijn kwark giet.”

De inwoonster van Wormer heeft het er maar druk mee. Ze geeft workshops en tuinadviezen en plaatst doordeweeks foto’s van de natuur op haar Instagram account ‘Allesoverkruiden’.  Bijna 9.500 geïnteresseerde volgers heeft ze nu. Het wordt onderhand een bedrijf.  De uitzending van Eigen Huis en Tuin is inmiddels ruim vijf keer opnieuw uitgezonden. Op verzoek geeft ze workshops voor maximaal vijf deelnemers.

“We plukken in het wild, of ik geef les in mijn eigen moestuin. Ook kijk ik altijd graag in de tuinen van de deelnemers. Want een tuin zegt zoveel over de eigenaar.”

Smeerwortel

Antoinette Vrisekoop maakt binnenkort weer haar eigen medicijn van smeerwortel. “Dit gebruikte mijn zoon altijd toen hij voetbalde. Het zat in zijn voetbaltas. Bij het verzwikken van een enkel is de zwelling binnen een dag verdwenen. In een groepje van vijf mensen maken we tijdens een workshop de zalf. Ik gebruik er bijenwas voor en olijfolie of kokosvet. Het is altijd zo leuk; gezellig met schep het veld in om de wortels van de kruiden te plukken.”

Het ‘kruidenvrouwtje van Wormer’ is werkzaam als salesmanager, maar heeft van alles gedaan. Op haar 29ste runde ze haar eigen restaurant en daar wakkerde de liefde voor kruiden aan. “Mijn man is van Belgische komaf en eet elke middag soep. Nu maak ik soepen uit mijn tuin.”

Lievelingskruid

Haar lievelingskruid is Valeriaan. “Het is een mooie statige grote plant met prachtige bloemen. De wortel haal ik eruit en zet ik op alcohol en zo ontstaat na twee maanden een tinctuur.” Het maggikruid rekent ze ook tot haar favorieten. Ook wel lavas genaamd. Dit kun je door de soep doen of toepassen in ovenschotels. 

En wat is haar lievelingsfruit? 

“Op dit moment zijn dat mijn witte druiven zonder pit uit de kas. Echt snoepjes.” Tips voor de lezers van het Zaans Stadsblad heeft ze zeker. “Hoe groener en schoner de omgeving, hoe beter het is om in het wild te plukken. Pluk niet langs de kant van de snelweg vanwege de uitlaatgassen. Alles wordt aan het einde van het seizoen gesnoeid. Dus dit is de tijd voor het plukken van de kruiden. Eigenlijk zou elke tuinliefhebber een hoekje met kruiden moeten hebben.”

Meer info over workshops? Mail: info@allesoverkruiden.nl

De mooiste vlinders bezoeken de tuin van Antoinette waar ook zoete druiven langzaam maar zeker rijpen.
Afbeelding