Karen Hemink en Patrick Halters roepen inwoners uit Wormerveer zuid op elkaar te ontmoeten tijdens Burendag op zaterdag 25 september.
Karen Hemink en Patrick Halters roepen inwoners uit Wormerveer zuid op elkaar te ontmoeten tijdens Burendag op zaterdag 25 september. (Foto: aangeleverd)

‘Doel Burendag Wormerveer zuid is jong ontmoet ouder en andersom’

Algemeen

WORMERVEER – “We zijn zelf ook benieuwd hoe het in Wormerveer zuid staat met de betrokkenheid tussen buren onderling. De activiteiten die we tijdens Burendag 2021 houden vormen daarbij een mooi middel om in contact met elkaar te komen én met ons!”, zeggen Karen Hemink en Patrick Halters enthousiast. Het duo maakt, samen met Kok Klever namens de samenwerkende kerken, onderdeel uit van de werkgroep Sociale Activiteiten Wormerveer en roept inwoners op mee te doen op 25 september.

Organisatie Burendag Wormerveer Zuid zoekt nog vrijwilligers

Karen is werkzaam bij het Sociaal Wijkteam Zaanstad terwijl Patrick onder meer penningmeester is bij Zaan Primair en voorzitter bij de Cliëntenraad van Zorg Zaanland Zorgcentrum D’acht Staten, te vinden aan de Warmoesstraat 48 in Wormerveer. Dit is gelijk een locatie waar op 25 september activiteiten plaatsvinden tijdens de Burendag. Net zoals bij Basisschool De Mei, Wandelweg 196.

Springkussen

“Bij D’acht Staten staat een springkussen voor de jeugd en kun je meedoen aan een puzzeltocht waarbij je met een leuk presentje naar huis gaat. De koffie en thee staat klaar als spraakwater voor een goed gesprek tussen buren onderling en de organisaties die betrokken zijn bij de Burendag”, vertelt Patrick.

Naast de genoemde locaties, komen er nog twee plekken waar buren elkaar kunnen ontmoeten. De Zaanbocht wordt al genoemd als mooie plek, maar de exacte locatie wordt op een nader moment bekend gemaakt.

Doel

Het tweetal stelt met nadruk: ”het doel is ‘jong ontmoet ouder’. En andersom. En dat op een laagdrempelige manier. Er zijn redelijk wat nieuwe bewoners in Wormerveer zuid. (het gebied tussen de Stationsstraat en grens van Zaandijk) Maar wat er voor wensen spelen, weten we niet. Op zich leggen senioren wel makkelijk met elkaar contact. En ontmoeten jongere gezinnen elkaar wel als ze bijvoorbeeld schoolgaande kinderen hebben. Of een sportvereniging bezoeken. Maar is bijvoorbeeld burencontact tussen senioren en stellen zonder kinderen?”, licht Karen toe.

Waardevolle contacten

Wat zo’n contact kan opleveren is goed aan te geven door het voorbeeld wat het tweetal geeft. “Waardevol is bijvoorbeeld wat we zagen bij het burencontact tussen een niet meer aan het arbeidsproces deelnemende oudere buurtbewoner en een jong stel dat samen werkt. Het jonge gezin heeft een jonge hond die nog getraind moet worden. De oudere buurman heeft ervaring met het opvoeden van honden en past zo gelijk op het dier als het stel moet werken.”

Elkaar ontmoeten op Burendag: een mooi initiatief waar je ook makkelijk in gesprek komt met bijvoorbeeld de wijkmanager. Om zo ook een constructief gesprek aan te knopen over zaken die spelen in je buurt.

“Dat kan ook zijn als je bijvoorbeeld vragen hebt over de plannen rond de Zaanbrug, duurzaam en/of leven, de aanschaf van zonnepanelen tot persoonlijke ontwikkeling. Je kunt met je gesprek de diepte in als je dat wil. Maar ook gewoon een praatje met een buurtgenoot aanknopen en je kind lekker laten springen of deelnemen aan spelletjes”, vertellen Patrick en Karen.

Vrijwilligers gezocht

Ze zijn zelf ook benieuwd naar de opkomst. De organisatie is nog op zoek naar wat extra handjes die mee willen helpen op zaterdagmiddag 25 september. Bijvoorbeeld bij de assistentie van de spelletjes. Jong en ouder is dus van harte welkom! Doe je mee? Gezellig! Mail dan halterspatrick@gmail.com De gratis activiteiten tijdens Burendag in Wormerveer zuid vinden 25 september plaats tussen 14.00 en 16.30 uur.