Autoinbraken in Zaanstad; de gemeente hoort het graag om een beeld te kunnen vormen in de Veiligheidsmoniotor.
Autoinbraken in Zaanstad; de gemeente hoort het graag om een beeld te kunnen vormen in de Veiligheidsmoniotor. (Stockfoto)

Veiligheidsmonitor moet beeld geven van overlast, (on)veiligheid en criminaliteit

ZAANSTAD - Recent is de ‘veiligheidsmonitor’ gestart in de vorm van een brief aan 8.000 inwoners in Zaanstad waarin wordt gevraagd of zij mee willen werken aan dit onderzoek. De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie.

Zaanstad onderzoekt problemen in de gemeente

Mensen die een brief ontvangen om mee te doen, krijgen vragen als: heeft u last van rommel op straat? Heeft u last van buren of rondhangende jongeren? Is er bij u ingebroken? Ook heeft de gemeente Zaanstad een extra blok met vragen laten opnemen over georganiseerde criminaliteit (ondermijning). Invullen kan vanaf dit jaar alleen nog digitaal.

Dit onderzoek wordt in het hele land op gemeentelijk niveau gedaan. I&O Research voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Zaanstad. In Zaanstad gebeurt dit voor het eerst ook op wijkniveau. Het is voor inwoners niet mogelijk om zichzelf aan te melden voor het onderzoek.

‘Doe mee’

Burgemeester Jan Hamming benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor. "Ontvangt u een uitnodiging? Doe dan mee, zou ik zeggen. Door het onderzoek in te vullen weten wij beter wat inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente vinden. Daarmee kunnen we zorgen dat we ons extra inzetten op de plekken die onze inwoners belangrijk vinden. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk van de inwoners meedoen aan het onderzoek. Alleen dan ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente."

De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek voor het aanscherpen van haar veiligheidsbeleid. I&O Research verwacht de uitkomsten begin maart 2022.