De Westzijde is mooi opgeknapt. Maar hoe mooi is deze straat als winkelstraat na de coronacrisis?
De Westzijde is mooi opgeknapt. Maar hoe mooi is deze straat als winkelstraat na de coronacrisis? (Foto: Dirk Karten)

Bab(b)el(en) over toekomst winkelstraten

ZAANDAM - Babel Zaans architectuurplatform, Musical 23, organiseert activiteiten om belangstellenden en deskundigen met elkaar in debat te laten gaan over actuele thema’s in en om de Zaanstreek. Zo wordt er woensdag 17 februari een (online) inspiratielezing gegeven met landschapsarchitect Philomene van der Vliet (BOOM Landscape).

BOOM landscape heeft meegewerkt aan de omgevingsvisie van Amsterdam en een scenario voor de ontwikkeling van de Noorder IJplas uitgewerkt. Na haar lezing gaat Philomene in gesprek met Leontine de Koning over actuele ruimtelijke vraagstukken in en om Zaanstad. Start 19:00 uur. De inspiratielezing is live te volgen op het YouTube-kanaal van Babel. Aanmelden is niet nodig.

Toekomst winkelstraten

Net als in veel andere steden in Nederland neemt het winkelaanbod af. Veel winkelpanden staan leeg. Dit levert geen aantrekkelijk straatbeeld op. Op sommige plekken in Zaanstad resulteert dit zelfs in verkrotting of ondermijning. Babel Zaans architectuurplatform organiseert woensdagavond 24 maart een online programma over de toekomst van de Zaanse winkelstraten. Verschillende experts gaan in gesprek over de mogelijke toekomst en alternatieve scenario's voor de Zaanse winkelstraten.

Het programma bestaat uit drie korte presentaties verzorgt door Felix Wigman van advies- en ontwerpbureau BRO, Ron van Gelder van Alliantie Hand in Hand en Steven Brunsmann van Nunc Architecten. Aansluitend is er een panelgesprek onder leiding van Bert Pots waarbij ook Robert de Joode, directeur van Kuijs Reinder Kakes aanschuift. Het programma is live te volgen op het YouTube-kanaal van Babel.

Zie voor meer informatie www.stichting-babel.nl/agenda/