Reclametekenaar W. Zwagers trad in 1942 in dienst van de SS en maakte na de oorlog tekeningen voor verzetskrant Trouw.
Reclametekenaar W. Zwagers trad in 1942 in dienst van de SS en maakte na de oorlog tekeningen voor verzetskrant Trouw. (Foto: aangeleverd)

Pijnlijk feitje: Nederlandse SS-er tekende na oorlog voor verzetskrant

ZAANSTREEK – “In 1949 en 1950 stond er dagelijks een spotprent met limerick op de voorpagina van dagblad Trouw. Naar nu blijkt was de tekenaar hiervan een oud-SS er die onder een pseudoniem tekende voor de voormalige verzetskrant”, aldus Onno Lassooy.

De auteur maakt de voor het dagblad pijnlijke constatering in zijn recent verschenen boek over zijn schoonopa ‘Getekend voor het leven – het verzwegen oorlogsverleden van opa, Kriegsberichter bij de SS’.

Propagandatekeningen

Lassooy heeft Trouw vóór uitkomen van zijn boek op de hoogte gebracht. De dagbladuitgeverij heeft ervoor gekozen om dit niet te publiceren. Reclametekenaar W. Zwagers trad in 1942 in dienst van de SS en maakte propagandatekeningen aan het Russische front voor Nederlandse kranten en nationaalsocialistische bladen.

“Naar de beweegredenen van SS-er Zwagers is het gissen

Na zijn internering in 1949 heeft hij zich bij de voormalige verzetskrant aangeboden als tekenaar. Onder het pseudoniem Homerus stonden zijn tekeningen met gedicht dagelijks op de voorpagina.

Tekening met limerick

In het boek dat 18 december uitkomt, beschrijft de auteur van het boek hoe de Nederlandse SS-er zijn kinderen dagelijks een tekening met limerick naar het krantenconcern liet brengen. De redactie heeft daar ongetwijfeld geen weet van gehad. In 1949 waren er weliswaar mogelijkheden om te achterhalen of iemand gestraft was voor collaboratie, maar een verzetskrant mag verwachten dat een collaborateur – zeker van dit kaliber – niet voor een voormalige verzetskrant zou willen werken. “Naar de beweegredenen van SS-er Zwagers is het gissen. Als ex-gedetineerde met een gezin van vier kinderen had hij dringend geld nodig en zou om die reden alles aangrijpen. Zijn nationaalsocialistische sympathieën heeft hij echter nooit afgeschud. Dus dit moet pijnlijk voor hem zijn geweest of het was een plaagstoot uit wrok”, aldus Onno Lassooy.

Boek te koop

Het 272 pagina's tellende boek is verkrijgbaar bij Bruna en Stumpel. De prijs bedraagt 29,90 euro. Het ISBN nummer is: 9789090327860.