Maikel Kat is een van  de initiatiefnemers van Zaans ToGo.
Maikel Kat is een van de initiatiefnemers van Zaans ToGo. (Foto: aangeleverd)

‘Er zit voor ons geen verdienmodel aan vast’

ZAANSTREEK – “Nee, er zit voor ons geen verdienmodel aan vast. We maken dit platform gratis om de Zaanse horeca te steunen. De ondernemers hoeven ook niets te betalen voor onze diensten. We presenteren www.zaanstogo.nl omdat de horeca het de laatste tijd ongelofelijk moeilijk heeft en alle hulp kan gebruiken”, vertelt Maikel Kat. Samen met zijn vrienden Patrick en Marcel vormt de Zaandammer Team Zaans ToGo.

Vrienden steunen Zaanse horeca met nieuw bestelplatform Zaanstogo.nl

De website is nog maar een paar dagen in de lucht. Maikel is nog druk bezig de Zaanse horecaondernemers te enthousiasmeren om hun to go-menu’s te maken en uploaden naar de site. “Ons doel is een simpel platform te maken waarop de Zaankanter in één oogopslag alle horecazaken kan vinden die afhaal- en bestelservice bieden”, licht Maikel toe.

De drie vrienden waren tot de corona toesloeg frequente bezoekers van de horeca. Het ging hun aan het hart te moeten zien hoe lang de deuren nu alweer voor de tweede keer gesloten moeten blijven.

“We hebben elkaar ook in de kroeg ontmoet. Ik woon in Zaandam, de andere twee buiten de Zaanstreek. Nu de sluiting allemaal zo lang duurt dachten we: kunnen we niet iets doen voor de ondernemers in de horeca? We liepen al wat langer met het idee rond een zo simpel mogelijk online overzicht te maken. Maar nu hebben we doorgezet en de website gebouwd en online gezet”, licht Maikel toe.

Eigen server

De bundeling van talenten én techniek maakt het mogelijk snel een website in het leven te roepen. Maikel is werkzaam als programma manager bij een IT bedrijf en had in het verleden al een eigen server laten draaien. Hij is voor Zaans ToGo de perswoordvoerder. Patrick ging als webbouwer aan de slag en Marcel als webtester. Hun project betreft dus vooral een investering in tijd.

Geen afdracht

“Uit gesprekken die we met horecaondernemers hadden, bleek dat ontwikkelaars van bestel app’s vaak hoge percentages rekenen voor hun diensten. Terwijl wij juist willen dat de horeca maximaal zelf profiteert van de online bestelling. Daar is het geld nu hard nodig”, zegt Maikel.

Zaans ToGo moet vooral uitgroeien tot een ‘leuk lokaal’ initiatief. “De ondernemers die we nu hebben benaderd waren enthousiast. De lijst die je nu ziet wordt dan ook in hoog tempo aangevuld met de to go-menu’s die ze nu samenstellen.”

Simpel

De website is, hoe kan het ook anders, heerlijk Zaans groen van kleur. Aan de hand van symbooltjes kun je een voorselectie maken in vlees, vis of vegetarische gerechten. Door simpel op de balk te klikken van het restaurant, het opgeven van de eigen postcode, en of je wilt laten bezorgen of zelf ophaalt, komt er een menu en prijs tevoorschijn.

Maikel: "Betalen gaat veilig via Molly Payments. We zijn nog bezig met het fijntunen van de bestelmogelijkheden aan de hand van de dagen waarop de restaurants bezorgen. We roepen hierbij ook alle Zaanse restaurants en eetgelegenheden op om mee te doen. We willen ons platform laten uitgroeien tot een Zaanse thuisbezorgd.nl, maar dan specifiek voor de lokale bevolking. De inkomsten zijn dus geheel voor de ondernemer. Er hoeft niets afgestaan of betaald.”

Ondernemers die ook op www.zaanstogo.nl willen staan, kunnen een mail sturen naar: ikhelpdezaansehoreca@zaanstogo.nl Of de aanmeldknop op de website gebruiken.

"De consument hoeft alleen maar iets lekkers uit te zoeken en te bestellen om de Zaanse horeca te helpen deze tijd te overleven”, besluit Maikel het mooie initiatief.