Een bloeiende blauwe regen is een schoonheid voor de tuin, maar ook een sterk groeiende plant die je goed moet snoeien op z'n tijd.
Een bloeiende blauwe regen is een schoonheid voor de tuin, maar ook een sterk groeiende plant die je goed moet snoeien op z'n tijd. (Foto: Dirk Karten)

Zaanstad haalt weer grof snoeiafval op

ZAANSTAD - Goed nieuws voor tuinbezitters: de gemeente Zaanstad haalt vanaf 7 mei het grof snoeiafval aan huis op. Dus pak die snoeischaar en werk aan het begrip 'snoeien doet bloeien'.

Wie snoeiafval van takken en struiken wil laten ophalen kan zich aanmelden via www.zaanstad.nl met zoekwoord grof afval. Via de knop ‘Ophalen grof afval’ is de melding ter doen. Ook is het mogelijk snoeiafval telefonisch aan te melden via 14075.

Elke vrijdag in de maanden mei, juni, augustus, september en oktober haalt de gemeente grof snoeiafval op (let op in juli niet; vanwege de zomervakantie). In de oneven weken in Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en West-Knollendam. In de even weken is Zaandam en Westzaan aan de beurt.

Bundel het afval van takken en struiken en leg het aan de openbare weg. Onder grof snoeiafval valt afval van takken en struiken. Bijvoorbeeld takken waarbij de doorsnee van de takken niet meer is dan 15 centimeter. Géén graszoden. Verder wordt gevraagd het snoeiafval te bundelen in bundels van maximaal 1,5 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Stop het niet in zakken. Deze kunnen het snoeiafval vervuilen. Verder wordt gevraagd het snoeiafval op een bereikbare plek aan de openbare weg te leggen. Leg het afval niét op eigen terrein, achter een auto of direct naast een container. Zo kan de vuilniswagen er goed bij.

Snoeiafval hergebruiken

Voorheen haalde HVC het snoeiafval op. Sinds dit jaar doet gemeente Zaanstad dat zelf. Die gaat als proef het ingezamelde snoeiafval zelf shredderen tot kleine stukjes. Dit wordt gebruikt om velden en bermen op te hogen.