Angelique Finkers in de kleine zaal die nu zo is ingericht dat er - coronaproof - zitjes zijn gemaakt voor maximaal dertig bezoekers waarbij de sfeer behouden blijft.
Angelique Finkers in de kleine zaal die nu zo is ingericht dat er - coronaproof - zitjes zijn gemaakt voor maximaal dertig bezoekers waarbij de sfeer behouden blijft. (Foto: Dirk Karten)

‘We pakken gelijk uit zodra het weer kan’

ZAANDAM – “Bij onze openingsvoorstelling James Bond in Concert zie ik iedereen al in een mooi feesttenue voor me, in stijl nippend aan een glaasje prosecco. Vieren dat het weer kan! Hoe mooi zou dat zijn? We hebben er zoveel zin in weer van start te gaan." Het is maar één van de vele bijzondere uitvoeringen die op haar veertien A4-pagina’s tellende seizoenprogrammering staat. "We hebben een overvolle agenda en kunnen meteen uitpakken zodra het weer kan en mag”, zegt Angelique Finkers. De directeur van het Zaantheater en haar team is klaar voor het nieuwe theaterseizoen. Wat valt er allemaal te beleven?

Sneakpreview op nieuwe seizoen Zaantheater: van VIS TV tot spektakelmusical Titanic

Geen eerste lustrumfeestje in 2020 voor Angelique die in 2015 als directeur begon bij het Zaantheater. In plaats daarvan een jaar lang geen voorstellingen met publiek. Geen bruisend theaterleven maar een periode van bezuinigen, gedwongen afscheid nemen van teamgenoten. Hoe is dat voor iemand die het liefste aan de deur van het theater de bezoekers een warm en persoonlijk welkom heet? “Onwerkelijk. Een groot gemis. We moesten op donderdag 12 maart 2020 plotseling dicht. Ik weet nog dat ik de deur al om zes uur afsloot en naar huis ging. Een leeg theater achterlatend. Dat was me nog nooit overkomen”, herinnert ze. “Publiek brengt een theater tot leven. Die wisselwerking tussen artiest en publiek geeft ons energie.”

Geen publiek op de rood fluwelen stoelen betekende niet achterover leunen en wachten tot het sein ‘we mogen open!’ komt. Want als dat het geval is, moet er wel gelijk wat te zien zijn. De coronasluiting betekende tevens dat theatermakers zijn gaan experimenteren met andere vormen van (digitaal) theater maken.

(Vervolg op pagina 3)


Tania Kross haar jeugddroom in vervulling gaan: een speciaal voor haar bewerkte versie van haar lievelingsopera Carmen.
Zangeres Tania Kross schuift na de online voorstelling gezellig aan voor een nagesprek.