Burgemeester Jan Hamming vindt het desgevraagd jammer dat Songül Mutluer vertrekt, maar gunt haar de kans om haar dromen waar te maken.
Burgemeester Jan Hamming vindt het desgevraagd jammer dat Songül Mutluer vertrekt, maar gunt haar de kans om haar dromen waar te maken. (Foto: aangeleverd)

‘Ik ben een probleemoplossende idealist’

ZAANSTREEK - Wethouder Songül Mutluer is klaar om door te stomen. Op de kandidatenlijst van de PvdA staat zij tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen op nummer tien, in de voetballerij de belangrijke positie achter de spitsen. Zij wil zich sterk maken voor een samenleving die vooral in mensen investeert. Niemand meer aan de zijlijn, gelijke kansen voor iedereen.

Door Guus Bauer

Wethouder Songül Mutluer klaar voor zetel in Tweede Kamer

Was u altijd al politiek geïnteresseerd?

“Ik zit inmiddels al bijna vijftien jaar in de politiek, als raadslid, fractievoorzitter en vervolgens wethouder, maar kan me de dag nog levendig herinneren dat ik als vijfentwintigjarige het stadhuis binnenstapte en live een debat meemaakte. Ik was onder de indruk. De arena waarin ik dingen voor elkaar zou kunnen krijgen. De wereldverbeteraar die in mij zit wilde tot actie overgaan.”

Jeroen Olthof opvolgen moet een uitdaging zijn geweest?

“In het begin keken mensen wel op. Is zíj de nieuwe wethouder, die jonge vrouw? Ze weten nu wel waar ik voor sta en dat ik ook voluit ga wanneer ik iets wil realiseren. Er komt ontzettend veel op je af. Het was in dat kader fijn dat ik de stad en haar problematiek al goed kende. Het meisje dat tot haar negentiende in Poelenburg heeft gewoond, dat toen al vaak werd geconfronteerd met armoede en woningnood. Ik heb veel leed in de samenleving gezien, maar ook veel veerkracht. Ik heb in mijn leven veel strijd moeten leveren. Op het thuisfront bijvoorbeeld. Om zelfstandig te worden, te mogen studeren. Ik ben een probleemoplossende idealist, een behoorlijk vrijgevochten persoon.”

Bent u tevreden over uw ‘Zaanse tijd’?

“Het is een mooie leerschool geweest. Vooral in het dossier wonen heb ik mijn tanden gezet, me sterk gemaakt voor betaalbare woonruimte. In alle plannen is nu minimaal dertig procent sociale woningbouw opgenomen. In het verleden, tijdens de crisis, waren we al blij als er überhaupt werd gebouwd in Zaanstad. Op een gegeven moment moet je ook als gemeente duidelijke kaders vaststellen. Prima als je bij ons komt bouwen, graag, maar wel ook tien procent betaalbare koophuizen en dertig procent sociale huurwoningen.”

Hebben jonge mensen kans op de oververhitte woningmarkt?

“We hebben te maken met wachtlijsten van elf jaar voor starters en er is een sterke aanzuigende werking van Amsterdam. Wonen is een grondrecht. Iedereen heeft een dak boven het hoofd nodig. Het is de basis van waaruit je je verder kunt ontwikkelen. Daarom hebben wij in Zaanstad een nieuw startersmodel bedacht, zodat jongeren een betaalbaar huis kunnen kopen. Er is met vijftien gemeenten drie jaar lang gewerkt aan een methode om sociale huurwoningen beter te verdelen en ik ben heel blij, heel trots ook, dat het actieplan zo rond deze tijd wordt afgerond. Daarnaast hebben we woningsplitsing aan banden gelegd. Een pand opdelen in acht kamertjes en die vervolgens voor duizend euro per stuk verhuren, wordt door de strengere eisen vanaf april onmogelijk gemaakt.”

U heeft al veel moeten lobbyen in Den Haag?

“We worden door het Rijk gesteund met dertig miljoen euro voor het versneld bouwen van woningen in Zaanstad. En voor het bouwen van tijdelijke woningen in sportpark Poelenburg en op het Hembrugterrein hebben we nog eens drie miljoen subsidie weten binnen te halen. We bouwen nu volop. We hebben veel bereikt, maar sommige zaken kun je niet lokaal regelen, die moet je landelijk aanpakken. Corporaties worstelen met de nieuw te bouwen woningen, met de realisatie van de noodzakelijke verduurzaming door de miljoenen die ze aan het Rijk moeten betalen.”

Wat zijn uw doelen in de Tweede Kamer?

“Mocht ik worden gekozen dan wil ik verdergaan met belangrijke onderwerpen voor de inwoners: wonen, leefbare wijken, met de kwetsbare jeugd, met goede zorg. De verhuurdersheffing afschaffen zodat corporaties meer in nieuwbouw kunnen investeren. De regulering van woningen met een middeldure huur – tussen zevenhonderdtwintig en een kleine duizend euro – moet ook landelijk geregeld worden. ik heb mijzelf één belofte gedaan. Ik krijg energie van mensen en wil de verbinding met hen, met de samenleving niet kwijtraken. Ik zal mensen gaan opzoeken. Alle ervaringen van de afgelopen jaren neem ik in mijn rugzak mee naar Den Haag.”