Artemisia Gentileschi was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.
Artemisia Gentileschi was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. (Foto: aangeleverd)

Concert Johannette Zomer en vrienden

WESTZAAN - Johannette Zomer brengt op 14 november ‘Het oor van Artemisia’ naar de Zuidervermaning. Een concert over de vrouw, macht en muziek in het Italië van de 17e eeuw. 

Johannette Zomer wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Tijdens deze tour bundelt ze haar krachten met theorbist Fred Jacobs, gambiste Susanne Braumann en musicoloog Ben Coelman. Artemisia Gentileschi was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat.

Tijdens deze tour verdiept het gezelschap zich in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken ze de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Er zal muziek klinken die Artemisia zelf ook gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië. 

“Ik vereenzelvig mezelf met haar, juist omdat we nu flexibel en vindingrijk moeten zijn om ons vak in de muziek te kunnen uitoefenen", vertelt Johannette Zomer. 

Een ticket kost 25 euro. De volledige speellijst is te vinden via https://www.klassiekemuziek.nl/e/15409/tickets/, waar tevens ook de tickets te reserveren zijn.

Johannette Zomer brengt op 14 november ‘Het oor van Artemisia’ naar de Zuidervermaning.