Er zijn vele soorten cryptomunten.
Er zijn vele soorten cryptomunten.

‘Trap niet in verhalen van alleen maar winst, winst en nog eens winst’

(Vervolg van voorpagina) 

"Je ziet voornamelijk de succesverhalen van crypto in het nieuws. Er zijn echter altijd verliezers in de cryptomarkt. De aantrekkingskracht van deze markt trekt veel jongeren aan. Die hebben vaak geen idee hoe de cryptomarkt in elkaar zit maar zijn aangetrokken door het ‘snelle geld'. Dit ‘snelle geld' heeft te maken met de ‘volatiliteit' van de markt. Dat betekent dat de koers de ene dag tot soms wel 200% hoger kan zijn dan de dag ervoor”, aldus het viertal.

“Zelf ben ik vannacht 400 euro rijker geworden. Maar er waren ook momenten waarin de waarde van mijn inleg zomaar met 60% onderuit ging. Wie cryptomunten koopt zonder gedegen kennis kan heel snel veel geld verliezen”, waarschuwt Ramon. Voordat hij ook maar één euro investeerde heeft hij maandenlang de cryptomarkt gevolgd op zoek naar betrouwbare influencers. Samen met z’n studiematen heeft de Zaandammer zich eerst heel goed geïnformeerd om te voorkomen zijn inleg razendsnel te verliezen. En dan nog blijft het een uiterst grillige, onvoorspelbare markt waar de kleine belegger vaak de dupe is.

‘Pump and dump’

“Jonge investeerders worden gelokt naar bepaalde munten om vervolgens ten prooi te vallen aan grote investeerders die na het stijgen van de prijs snel een groot deel van de munten op de markt dumpen. Deze grote investeerders gaan er vaak met grote geldbedragen vandoor. De kleinere investeerders financieren hun winst”, licht hij de marktwerking toe.

Superinvesteerders als Elon Musk handelen met miljarden in crypto en kunnen zo snel een ‘pump and dump' veroorzaken. "Hij trapte met zijn tweet dat Tesla niet meer in bitcoin investeerde gelijk grote hoeveelheden cryptovaluta weg waardoor hij cashte, maar tegelijk de koers inzakte. Daarna kocht hij weer groot in toen de koers laag stond. Wat je ook ziet is ‘FOMO'; de Fear Of Missing Out'. Oftewel, de angst om dingen te missen. Als je op die manier crypto koopt, kun je je geld heel snel verliezen.”

Tegelijk klinkt het heel goed je inleg met 700% te zien groeien. Maar wat zijn de valkuilen? Ramon: "Luisteren niet teveel naar influencers. Trap niet in verhalen van alleen maar winst, winst en nog eens winst. Voorbeeld: ik heb 8000 euro in de min gestaan op mijn winst doordat China in het nieuws kwam met de melding niet meer mee te doen aan de cryptobetalingen in hun land. Het geeft aan: de winst kan razendsnel keihard omslaan. Trap ook niet in mailtjes waarin veel winst wordt voorgeschoteld. Vooral mijn leeftijdsgenoten zijn daar gevoelig voor.”

De studenten waarschuwen tot slot ook voor fraude met cryptomunten. "Dat komt steeds vaker voor, aldus de Fraudehelpdesk. In de eerste vier maanden van dit jaar is al voor vier miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In meer dan de helft van de gevallen was die gerelateerd aan cryptomunten.” 

Meer weten? Mail dan naar cryptokentrisico@gmail.com