Thomas van Nus en Christina Eickmeier zijn gespecialiseerd in het bouwen met stro, leem en hennep.
Thomas van Nus en Christina Eickmeier zijn gespecialiseerd in het bouwen met stro, leem en hennep. (Foto: aangeleverd)

Bouwen met hout, leem en stro

"Hoe kunnen we materialen uit de natuur gebruiken, die zo min mogelijk worden bewerkt zodat ze na gebruik terug kunnen in de natuur?" Thomas van Nus vraagt zich dat af. Hij is geboren en opgegroeid in Zaandam. Hij vertrok naar Amsterdam voor de Academie van Bouwkunst. Daar ontmoette hij de Duitse Christina Eickmeier, zij had eerder in Duitsland aan de TU Braunschweig architectuur gestudeerd. Ze richtten in 2011 hun eigen bureau op, Chrith Architects, dat is gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen.

In Oezbekistan en Duitsland deden ze ervaring op met het bouwen met leem. Nu hebben ze hun atelier in de maakgemeenschap De Hoop in de Achtersluispolder. "We kunnen niet oneindig nieuwe grondstoffen inzetten. Circulair bouwen, daar moeten we naar toe. We kunnen veel uit de natuur gebruiken dat al voor ons klaarligt. Er zijn twee mogelijkheden om circulair te bouwen. Bij de eerste optie wordt bouwmateriaal zoals staal en beton demontabel gemaakt zodat het hergebruikt kan worden. De tweede optie is biobased bouwen, waarbij je grondstoffen uit de natuur haalt en zorgt voor een natuurlijke kringloop. Je gebruikt daarbij zo min mogelijk energie en voegt geen andere stoffen toe. En er blijft geen vuil achter wanneer het in de toekomst wordt afgebroken. De ‘houtbouwboom heeft zestig tot negentig jaar nodig om te groeien. Als je dat combineert met snelgroeiende materialen, zoals stro en hennep die elk jaar geoogst kunnen worden, dan heb je een groot potentieel om duurzaam te bouwen."

Mooi materiaal

Chrith Architects is gespecialiseerd in het bouwen met stro, leem en hennep. In Duitsland wordt leem als bouwmiddel steeds vaker toegepast. Thomas ging in Duitsland aan het werk bij een leembouwer, zodat hij het vak onder de knie kreeg. "Leem is een heel mooi materiaal. Je haalt het lokaal uit de grond en je kunt gaan bouwen. In Nederland kan dat ook, je moet dan zand toevoegen aan klei. Hier gebeurt dit nog nauwelijks."

Alleen particulieren hebben tot dusver interesse. Vooralsnog is er geen ontwikkelaar of bouwbedrijf dat interesse heeft om een groot gebouw van stro, hout en leem neer te zetten. Hun eigen jaren vijftig huis in Zaandam fungeert als proefkonijn.

Wandverwarming

"We hebben dit biobased geïsoleerd met houtvezelplaat en binnen afgewerkt met een dikke leemlaag met wandverwarming. De kruipruimte is ingespoten met schelpen. De houten dakopbouw is geïsoleerd met stro die in een soort dozen zijn geblazen. Het huis heeft een houten gevel, de windgezaagde lariks komt van de houtzaagmolen Het Jonge Schaap."

Lees meer op www.dezaanseverhalen.nl.