Kunstenares Danielle van Assema-Vet heeft de voormalige RK-kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis als atelierruimte ter beschikking gekregen.
Kunstenares Danielle van Assema-Vet heeft de voormalige RK-kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis als atelierruimte ter beschikking gekregen. (Foto: Guus Bauer)

Kerk goede akoestiek voor keramiek

WORMERVEER - Kunstenares Danielle van Assema-Vet (54) heeft in elk geval voor de periode van een jaar de voormalige Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis aan de Markstraat in Wormerveer als atelierruimte ter beschikking gekregen. “Een geweldige inspirerende ruimte waar ik me verder kan ontwikkelen en die ik in een later stadium wellicht kan openstellen voor lezingen, een expositie, een vernissage of het geven van een cursus.”

Door Guus Bauer

Maar voor het zo ver is, wil Danielle de kerk eerst beter ‘toonbaar’ maken. Wanneer een kerkgebouw in de verkoop gaat, worden de attributen van het geloof verwijderd. De altaren zijn gesloopt, in de muren zijn gaten ontstaan waar de gedenkstenen en de zogenaamde statiën hebben gezeten. Danielle is op haar geheel eigen kunstzinnige wijze bezig met het vullen van de gaten, gebruikt de resten van de altaren om haar keramiek tentoon te stellen.

Kunstenares Danielle van Assema-Vet maakt van kerk atelier

Het gebouw gaat haar aan het hart. Zij, weliswaar nu niet meer praktiserend gelovig, is er gedoopt en getrouwd en zowel de uitvaart van haar opa, de stichter van bouwbedrijf Jan Vet B.V., als van haar vader zijn er gehouden. Bovendien vindt zij dat respectvol ten opzichte van de voormalige vaste bezoekers aan de kerk.

(Vervolg op pagina 3)


Kunst in de kerk!