Kunst in de kerk!
Kunst in de kerk! (Foto: Guus Bauer)

'In de kerk ook een keer Raku stoken'

(Vervolg voorpagina)

WORMERVEER - "Als ik het gebouw op orde heb, mogen ze best een keer komen kijken.” Ter inspiratie bezocht ze de Maria Magdalena kerk in haar woonplaats Wormer.

Eind 2019 zijn de kerk en het parochiehuis, beiden gebouwd in 1914, in de verkoop gegaan. Een groep serieuze investeerders had er wel oren naar, wilde de gemeente helpen bij de ontwikkeling van woningbouw in het kader van MAAK Zaanstad. Het kerkbestuur maakte geen bezwaar tegen het inbrengen van haar gebouwen voor de toekomstige ontwikkeling. Het beeldbepalende karakter van de kerk, centraal gelegen in de dorpskern van Wormerveer, zou immers behouden blijven.

Vertraging

Eind januari 2020 werd het complex verworven. Allereerst zouden er in het parochiehuis zes hoogwaardige appartementen worden gerealiseerd, maar er kwam een kleine kink in de kabel. Eén dag voor de afgifte van de vergunning werd de pastorie tot monument verklaard. Hetgeen, aldus de bouwers, leidt tot minder praktische en kleinere ruimtes. Er kan daardoor, hoe vreemd het ook moge klinken, minder duurzaam, minder tijdsbestendig gebouwd worden. Met enige vertraging zal binnenkort alsnog begonnen worden met de realisatie.

Goede akoestiek

Danielle laat met enige trots de verschillende ruimtes zien. De plek waar ze kan marmeren, de separate kapel, de sacristie, haar feitelijke atelierruimte, waar plek is om in alle rust, met uitzicht via de neoromaanse raampjes op het schoolplein, nieuwe technieken te proberen. Je voelt als het ware dat er een ‘goede akoestiek voor keramiek’ hangt. Achter de kerk en naast de pastorie is een ruime tuin. Danielle maakt er gelijk gebruik van om haar grote glassculpturen tentoon te stellen.

“Ik denk dat ik hier ook wel een keer Raku kan stoken.” Een van de stooktechnieken waarover ze goed bezochte cursussen geeft. Met de tweedelige workshop Saggar- en Rakutechniek, was ze een van de eersten in Noord-Holland.

Barsten in het leven

Ook is Danielle bekend van Urn to be. Bij een bezoek aan een crematorium zag ze dat er alleen maar strakke, gladde urnen te verkrijgen waren.

"Zo rond is een leven niet. Met de Rakutechniek ontstaat een uniek patroon. De barsten in het leven als het ware.” Een zeer origineel idee dat in de loop der tijd behoorlijk wat navolging heeft gevonden. Het lijkt Danielle prachtig om in de kerk een cursus keramiek te houden. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Haar ovens blijven thuis in Wormer en ongebakken keramiek is breukgevoelig. "Dat wordt een behoorlijk ingewikkelde operatie, maar ik heb het graag over voor de cursisten. Zodat ze de atmosfeer in deze bijzondere omgeving kunnen ervaren.”