Helpen maakt happy!
Helpen maakt happy! (Foto: Monique Duurland)

“We halen mensen tussen die vier muren vandaan”

Algemeen

ZAANSTAD - Tien vrijwilligers van ‘Zaankanters voor Elkaar’ zijn maandagavond in het gemeentehuis in het zonnetje gezet met een prijs van 500,- per vrijwilliger. 300 vrijwilligers hebben zich voor de jaarlijkse prijs aangemeld, waarop de prijzen zijn verdeeld via een loting. Notaris Rick Jacobs zag hier geheel vrijwillig en belangeloos op toe. De 500 euro dient besteedt te worden aan de vrijwilligersorganisatie of het maatschappelijk initiatief waar zij werkzaam voor zijn. 

Door Susan Rozemeijer

Gemiddeld ruim 4000 matches per maand

Momenteel staan er 926 vrijwilligers geregistreerd bij ‘Zaankanters voor Elkaar’, vertelt sociaal werker Monique Duurland. In de top vier van hulp vragen staat: klusjes, werken in de tuin, elkaar gezelschap houden en iets ondernemen als maatjes. “Via het platform wordt er in de Zaanstreek elke maand zo’n 4000 keer bemiddeld tussen hulpvragers en hulpgevers. Op dit moment staan er 240 lopende hulpvragen uit. Wat voor de één een hele opgave is, of tijdelijk niet gaat, kan voor de ander een hobby of zo gepiept zijn. Een tuin opknappen, hond uitlaten, iemand meenemen naar een museum of bioscoop, een bestuursfunctie vervullen bij een (vrijwilligers)organisatie, activiteiten begeleiden in een ziekenhuis. Maar ook iemand helpen beter Nederlands te spreken. Eigenlijk is ‘Zaankanters voor Elkaar’ een sociale marktplaats waar mensen elkaar kunnen vinden én helpen”.

Wethouder Actief Burgerschap Rita Noordzij is verheugd met de inzet van vrijwilligers. “Zonder hen zou onze stad op slot zitten. Zoveel Zaanse inwoners zetten zich vol energie en belangeloos in voor de samenleving. Het is belangrijk om daar bij stil te staan en de vrijwilligers in het zonnetje te zetten”. 

Prijswinnaars

De prijswinnaars dit jaar zijn: Lionel Pieterz: RCO de Hoofdzaak, Patricia Viereck: Stichting 30Juni/1 Juli Zaanstreek, Saskia Eggermont: Stichting Vier het Leven, Johan Jak: Bridgeclub Assendelft en Hengelsportvereniging Krommenie, Saskia Tichelaar: Bewonerscommissie Forbobuurt, Marcel Kat: Nieuw groenland & de Flux, Monique de Vries: Omni-vereniging Theresia (sporthal de Struijck) Wim Lineman: Voedselbank Zaanstreek, Loekie Verhijde: Hospice De Schelp / Krommenie en Simon Veltrop: Tuinteam Grote Beer 1 tot 87.  

Fantastisch mooi werk omdat je iedereen blij maakt

Vrijwilliger Lionel Pieterz (36) van RCO de Hoofdzaak is één van de prijswinnaars. Hij begeleidt sinds twee jaar als ervaringsdeskundige onder andere depressieve mensen bij de cliëntenbelangenorganisatie voor mensen met psychische kwetsbaarheid in Kogerveld in Zaandam. De levenservaring die hij heeft opgedaan heeft zijn leven gevormd. Hij wil dit ten goede gebruiken om andere mensen verder te helpen. Dit doet hij sinds twee jaar door al pratend en motiverend met zijn cliënten te wandelen. Verheugd is hij met de prijs. Pieterz “Ik koop er een laptop van, die ik gebruik voor mijn werk. Van wat ik over hou koop ik iets lekkers voor het hele team”. Hij vervolgt “De deur van RCO de Hoofdzaak staat voor iedereen open. Meld je aan als je hulp nodig hebt of als vrijwilliger aan de slag wilt”.

Op stap

Saskia Eggermont (50) verricht al negen jaar vrijwilligerswerk en gedeeltelijk betaald werk voor Stichting Vier het Leven. Ze is blij met de prijs. “We nemen oudere mensen mee uit op culturele uitstapjes, naar de bioscoop, een museum, of een concert. We halen de mensen op en brengen ze thuis. De vrijwilligers kunnen zelf kiezen met welke activiteit ze meegaan, want ze moeten het natuurlijk zelf ook leuk vinden. Mensen hebben er altijd veel zin in” vertelt Eggermont. “Zo maak ik ook wel mee dat mensen er speciaal voor naar de kapper gaan en mooie kleding aandoen. We halen ze letterlijk even weg tussen de vier muren van hun woning”. De Stichting Vier het Leven werkt met circa vijftig vrijwilligers in Zaanstad. “Het geld wordt gebruikt om met alle vrijwilligers samen te komen voor een hapje en drankje” vertelt Eggermont. “We hebben elkaar vanwege corona al zo lang niet meer gezien”. 

Aanmelden

Wilt u zich ook nuttig maken voor een mede-Zaankanter of heeft u of uw organisatie hulp nodig? Meldt u zich aan als vrijwilliger of hulpvrager. Meer informatie: www.zaankantersvoorelkaar.nl. De hulp is gratis. Aanmelden kan via de site of telefonisch  075-2060010.

De prijswinnaars en wethouder Noordzij.
Afbeelding
Afbeelding